18 ianuarie 2012

DE CE IES LA MITING JOI DE LA ORA 17.00 ÎN FAŢA PREFECTURII COVASNA!„Înţeleg că prietenii şi colegii mei din alte partide politice se pregătesc de manifestații de stradă, aşa că aş vrea să le amintesc că democrația pentru care am luptat în decembrie ’89 înseamnă vot o dată la patru ani.” spune domnul Dan Manolăchescu, preşedintele PDL Covasna...

Sunt atâtea erori în afirmaţia de mai sus, încât merită să dau un răspuns detaliat.

1.      Democraţia înseamnă vot fix la 4 ani, nu la patru ani şi jumătate, sau la cinci, aşa cum încearcă actuala Putere prin comasarea alegerilor.

2.      Democraţia înseamnă să respecţi alegerile cetăţenilor, nu să le falsifici opţiunile, cumpărându-i la bucată pe parlamentarii din Opoziţie, transformându-i în „oamenii tăi” şi „inventând” în Parlament un partid, UNPR, care nu a candidat niciodată pentru nici un fel de alegeri, dar se află la guvernare.

3.      Democraţia înseamnă mai mult respect pentru „zona dezbaterilor”, adică a Parlamentului, dar puzderia de legi trecute prin asumare nu poate fi caracterizată decât ca o scădere a democraţiei.

4.      Democraţia înseamnă şi dreptul de a protesta împotriva guvernării, cerându-i demisia, inclusiv prin manifestaţii publice, atunci când se îndepărtează de doleanţele majorităţii populaţiei, pentru că este evident că nici maghiarii, majoritari în zona noastră, dar nici românii, nu o duc deloc bine şi trebuie schimbată această stare de lucruri.

“Îţi resping ideile, dar mă bat pentru dreptul tău de a le exprima”, spunea Ion Raţiu în 1990 în cea mai frumoasă definiţie după mine a conceptului de democraţie, motiv pentru care joi de la ora 17 mă voi alătura cetăţenilor, maghiari şi români, deopotrivă, care vor să-şi expună părerile critice la adresa guvernării, în faţa simbolului acesteia din judeţ, Prefectura Covasna.

 

Mădălin Guruianu


MEDIAFAX - O delegaţie de 30 de membri ai PNL Covasna va merge la mitingul USL din Capitală

O delegaţie de 30 de membri ai PNL Covasna va merge la mitingul care va fi organizat, joi, în Bucureşti, de USL, alţi aproximativ 200 de liberali urmând să participe, alături de reprezentanţi din judeţ ai PSD, la o acţiune de protest care va avea loc la Sfântu Gheorghe.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 30 de membri ai formaţiunii din judeţ se vor deplasa, joi, la Bucureşti, pentru a participa la acţiunea de protest.
"Vom merge şi din Covasna la mitingul de la Bucureşti, fiind o manifestare a PNL, dar vom participa şi la cel din Sfântu Gheorghe", a spus el. Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe a subliniat că, având în vedere că în municipiu a apărut o mişcare care cheamă lumea la protest, el va fi prezent, joi după-masă, la manifestarea care se va organiza în faţa Prefecturii Covasna. Guruianu a estimat că aproximativ 200 de membri ai PNL vor participa la mitingul care va avea loc în faţa Prefecturii Covasna. "Mă voi alătura joi, la ora 17.00, cetăţenilor maghiari şi români deopotrivă care vor să fie critici la adresa guvernării, în faţa Prefecturii Covasna. În momentul de faţă mobilizăm membrii PNL Sfântu Gheorghe şi încercăm să adunăm cât mai mulţi oameni, membri sau non-membri. Ne-a plăcut foarte mult iniţiativa oamenilor şi vom răspunde pozitiv la chemare", a explicat liderul PNL Sfântu Gheorghe.
De asemenea, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a afirmat că membrii PSD din judeţ nu se vor deplasa la Bucureşti, în schimb vor fi prezenţi la manifestarea de protest care va avea loc la Sfântu Gheorghe.
"Observăm că s-a anunţat şi în Sfântu Gheorghe un miting şi noi (conducerea PSD Covasna - n.r.) îi încurajăm pe toţi să iasă la această manifestare. Nu ne implicăm politic ca organizatori, sub nicio formă, dar îndemnăm membrii PSD, ca cetăţeni, să iasă şi să îşi spună păsurile în stradă", a spus Grama.
Covăsnenii sunt îndemnaţi, printr-un mesaj trimis pe o reţea de socializare, să protesteze faţă de Guvern, joi, în faţa Prefecturii Covasna. Acţiunea intitulată "Fütyöljük ki őket! Hai să-i fluierăm" ar urma să se desfăşoare, între orele 17.00 şi 19.00.
Pe de altă parte, potrivit preşedintelui PNL Harghita, Stelu Platon, liderii locali ai USL nu vor trimite reprezentanţi la acţiunea de protest de la Bucureşti, întrucât vor organiza, joi, un miting în faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc, la care sunt aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane.
Primăria Capitalei a aprobat cererea USL pentru mitingul de joi, din Capitală, care va avea loc de la ora 16.00, fiind precedat de un marş de la Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei, organizatorii anunţând 10.000 de participanţi.

16 ianuarie 2012

Susţin revenirea României la normalitate!.

Începutul sfârșitului acestui regim

 
Toată lumea înţelege că episodul Arafat este doar picătura care a umplut paharul. Este un caz tipic pentru atacul pe care puterea îl dă la societatea civilă, fiind lesne de constatat că războiul lui Traian Băsescu şi al clicii sale, aflate astăzi la putere, nu este doar cu partidele politice din opoziţie, este un război cu întreaga societate, este un război cu drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Este un război cu elitele româneşti şi, la urma urmelor, cu toţi acei oameni pe care cineva ca Raed Arafat îi reprezintă şi îi simbolizează.

Iată că Traian Băsescu recidivează, iată că am asistat în primele zile ale acestui an la o demonstraţie de forţă şi de dispreţ total faţă de Constituţie a acestui domn care astăzi ne este preşedinte. Ştie toată lumea, chiar şi oamenii simpli, cine are drept de iniţiativă legislativă în această ţară. Ştie toată lumea că aceste lucruri - cum ar fi reforma, Legea Sănătăţii - sunt stabilite clar, prin Constituţie, ca atribuţii ale parlamentului, ale guvernului, ale ministerului de resort.

Traian Băsescu a încălcat, încă o dată, în văzul lumii şi explicit toate aceste lucruri şi, practic, am ajuns într-un moment în care, la începutul acestui an 2012, avem mişcări de stradă semnificative, pentru că puterea din România - preşedinte, guvern, majoritate parlamentară, instituţii neconstituţional subordonate voinţei unui singur om - i-au adus la exasperare pe oameni.

În aceste condiţii, demararea unui nou demers de suspendare a lui Traian Băsescu capătă consistenţă şi o nouă valoare, o nouă dimensiune.

E foarte clar şi cu prilejul acestei crize că noi nu avem guvern. Este vorba despre o absenţă jenantă, total descalificantă a guvernului, a primului-ministru, care nu au existat în dezbaterile din aceste zile. Oricât ar încerca instituţii care răspund astăzi la comenzile domnului Igaş şi, de fapt, direct la comenzile domnului Băsescu, să-i ameninţe pe oameni, să-i sperie, să-i caute, să-i pedepsească pentru faptul că şi-au exercitat un drept constituţional paşnic, nemulţumirea populară de o amploare fără precedent se va manifesta în continuare. E foarte clar că soluţia politică imediată şi singura de altfel raţională este aceea de a face alegeri anticipate parlamentare. În condiţiile de totală discreditare a actualei puteri, cu preşedintele, cu guvernul, cu parlamentul actual, în condiţiile în care, în general, cum se ştie de multă vreme şi poate azi mai mult ca oricând, încrederea în politicieni este scăzută, singura soluţie pentru ca autorităţile democratic alese să aibă un minimum de credibilitate şi deci capacitatea de a acţiona, este aceea de a fi legitimate de un vot popular.

Ceea ce s-a întâmplat în acest prime zile de ianuarie trebuie să însemne începutul sfârșitului acestui regim și revenirea României la normalitate.