11 februarie 2012

SAINT GEORGE ANTI - ACTA!


 • Sfântu Gheorghe spune NU - ACTA! Invită-ţi prietenii!

  https://www.facebook.com/events/239423339473891/


  MESAGERUL DE COVASNA: Şi covăsnenii protestează împotriva ACTA

  ADAUGAT: FEBRUARIE - 9 - 2012

  Sâmbătă, de la ora 17, în centrul oraşului, Sfântu Gheorghe spune NU ACTA!

  Ideea protestului a început să fie popularizată pe reţeaua de socializare Facebook: „Sâmbătă, 11 Februarie 2012, vă aşteptăm în stradă, începând cu ora 17:00 pentru a protesta într-un mod paşnic şi creativ împotriva A.C.T.A. Astfel ne exprimăm solidaritatea faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană participante la manifestaţie. Vă aşteptăm la construcţia unui viitor comun bazat pe libertatea de exprimare!”, este mesajul transmis pe Facebook.

  Aproape 300 de covăsneni şi-au manifestat susţinerea, alţi 83 urmând să se decidă.
  În legătură cu acest subiect, liderul PNL Sfântu Gheorghe, a declarat:„Niciodată nu am considerat că numărul contează. Chiar dacă o să iasă în stradă 5 persoane, mie mi se pare că a pune Sfântu Gheorghe pe harta protestelor anti ACTA e un lucru important. Cred că mulţi dintre cei prezenţi vor veni cu acele măşti clasice, pentru că sunt împotriva acestui gen de a legifera un lucru care ar trebui să fie lăsat mult  mai liber decât au încercat ultimele acte semnate, după părerea multora destul de iresponsabil de mulţi şefi de stat din Europa”, a declarat Mădălin Guruianu.
  „ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală (…) Acordul va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării”, se arată pe www.9am.ro
  Mai precis, printre prevederile ACTA se numără faptul providerii de internet pot să consulte informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează material piratat. Sunt prevăzute sancţiuni penale pentru ajutorul şi încurajarea furtului intelectual, chiar dacă ACTA este un acord comercial. Printre altele, mai este prevăzută controlarea laptopurilor în vămi.
  ACTA original, în limba română, poate fi vizualizat pe:http://register.consilium.europa.eu/pdf/ro/11/st12/st12196.ro11.pdf
  România se numără printre acele 22 de state care a semnat Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).
  Ana Alina Costache


  RADIO TÂRGU MUREŞ: Judeţul Covasna se raliază protestelor ACTA

 • COVASNA
 • |
 • 10 februarie 2012
Judeţul Covasna se raliază protestelor ACTA
Sâmbătă, de la ora 17, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe va avea loc o acţiune de protest împotriva ACTA.
Socializare
Iniţiativa aparţine preşedintelui PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu care a popularizat acţiunea prin intermediul unui site de socializare.
Guruianu a menţionat că va fi un protest paşnic şi va conta mai puţin numărul manifestanţilor, cât faptul că prin această acţiune covăsnenii dau un semnal de solidaritate cu celorlalte ţări din Uniunea Europeană care vor organiza proteste la aceeaşi oră.

ACTA este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Printre prevederile ACTA se numără dreptul providerilor de internet de a consulta informaţiile din calculatorul unei persoane conectate atunci când există suspiciuni că aceasta foloseşte sau accesează materiale pirat. De asemenea, prevede sancţiuni penale pentru ajutorul şi încurajarea furtului intelectual.
România se numără printre acele 22 de state care au semnat acest acord.

Mara Deleanu

SYEKELYHON.RO: Sepsiszentgyörgy is csatlakozik az ACTA elleni tüntetésekhez

BOTH ILDIKÓRÁKOSI KATALIN2012. február 10., péntek 12:19 | Legutolsó módosítás: 2012. február 10., péntek 13:45
1 hozzászólás   | Archívum | Galéria   | Nyomtatható verzió | Küldje tovább ismerősének
A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) elnevezésű uniós jogszabály, illetve annak ratifikálása ellen szervezett tüntetéssorozathoz csatlakozik Sepsiszentgyörgy. A megmozdulásra február 11-én 17 órától kerül sor a városközpontban.
acta_politics_v_b
A sepsiszentgyörgyi megmozdulás kezdeményezője, Mădălin Guruianu liberális politikus a Facebookon jelentetett meg egy felhívást. Guruianu szerint békés megmozdulásról van szó, nem is a résztvevők száma a fontos, hanem az, hogy a háromszékiek is szolidaritást vállalnak az EU más országaiban utcára vonulókkal.
A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást 22 EU-tagállam írta alá, köztük Románia is. A cél a világviszonylatban egyre nagyobb méreteket öltő hamisítás és kalózkodás ellen fellépő nemzetközi együttműködés megerősítése, valamint a szellemitulajdon-jogokat érintő jogérvényesítés hatékonyságának növelése. Az egyezmény viharos tiltakozást váltott ki Európa-szerte, az ellenzők összehangolt tüntetéseket szerveznek Romániában, Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Bulgáriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Skóciában, Svédországban, és Svájcban.
Mire kötelez az ACTA?

Az ACTA egy nemzetközi szerződés, amely kötelező és opcionális szabályokat tartalmaz a szellemi tulajdonjogok érvényesítésével kapcsolatban. Az eredeti célja a szellemi tulajdon védelme lenne, de mivel a szellemi tulajdon nincs pontosan meghatározva a törvényben, ezt bármire kivetíthetik, így az internet első számú célponttá válhat az ACTA színrelépése után – magyarázta Demeter Lehel informatikus.

csere_mihalySepsiszentgyörgyön többen csatlakoznak a Facebook-felhíváshoz és részt vesznek a megmozduláson, köztük Csere Mihály (fotón jobbra) programozó is, aki úgy gondolja, sok minden nincs rendben ezzel a megállapodással és fel kell ellene lépni. A programozó meglátása szerint az ACTA egy olyan törvény, ami az internethasználók véleménye nélkül született meg, és ami a nagy nemzetközi film- és zenevállalkozók érdekeit szolgálja, akik nem képesek alkalmazkodni az internet realitásához.
„Bár megértem azt, hogy meg akarják védeni az úgynevezett intellektuális, szerzői tulajdonukat, de sajnos az ACTA nem ezt védi, hanem a megalomán multinacionális szervezetek érdekét. Mind a szerzők, mind pedig a felhasználók csak veszítenek ezzel a megállapodással. A legnagyobb bajom nekem személy szerint az, hogy legális keretet teremt arra, hogy bármikor, bárhol, bárhogyan ellenőrizzék a virtuális életedet. Eddig az interneten szabadon kifejezhetted magad, most nemcsak ezt gátolnák meg, hanem köteleznék a szolgáltatókat, hogy minden egyes mozgásodra a neten figyeljenek, és bármi gyanúsat csinálsz, jelentsenek” – fejtette ki véleményét a sepsiszentgyörgyi programozó.
Durván sérülhetnek a személyiségi jogok
Csere Mihály úgy gondolja, ez a rendszer, ha létrejön, sokkal durvábban fog működni, mint a Securitate az elmúlt rendszerben, de emellett nevetséges is. Az évek óta programozással foglalkozó férfi sok időt tölt a világhálón, és nevetségesnek tartja, hogy például egy buliban készült videót a barátokról nem tölthetsz fel a YouTube-ra, mert akár le is csukhatnak, mivel nincsenek ehhez szerzői jogaid. „Valós életben, ha leképzenénk az ACTA-t, olyan lenne, mintha mindenki kapna maga mellé egy rendőrt, aki figyelné, hogy hol, merre jársz és mit csinálsz.”
Rengeteg dolog szól a megállapodás ellen, pl. büntetnék a közösségi oldalakat is egy letöltés vagy megosztás miatt, így pedig Mark Zuckerberg nemcsak a legfiatalabb milliárdos, hanem a legfiatalabb gazdag börtöntöltelékké is válthat – mondta ironikusan Csere Mihály.
A Facebookon szervezett megmozdulás többi résztvevője is egyetért a fent leírtakkal, ők is úgy látják, nagymértékben sérülnek a személyiségi jogok, amennyiben életbe lép az ACTA. Az ügyben a végső döntést a nemzeti országgyűlések és az Európai Parlament hozzák majd meg. Sepsiszentgyörgyön szombat délután 17 órától szervezik a megmozdulást, melyre eddig közel hétszáz ember jelezte részvételi szándékát.

09 februarie 2012

Articol MEDIAFAX, preluat de mai multe mijloace de comunicare...


GÂNDUL: Marian Cozma, "un simbol al prieteniei româno-maghiare", a fost comemorat la Sfântu Gheorghe

de Kiss EditPostat la: 08.02.2012 21:55 Ultima actualizare: 08.02.2012 21:56
Handbalistul Marian Cozma a fost comemorat, miercuri seară, în faţa Sălii Sporturilor din municipiul Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu Veszprem, sportivul fiind considerat un "simbol al prieteniei româno-maghiare", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Handbalistul Marian Cozma a fost comemorat, miercuri seară, în faţa Sălii Sporturilor din municipiul Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu Veszprem, sportivul fiind considerat un "simbol al prieteniei româno-maghiare", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Manifestarea a avut loc la trei ani de la moartea sportivului Marian Cozma, şeful Comisiei de Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, lansând, în urmă cu câteva zile, o invitaţie în acest sens.

Astfel, miercuri seară, cincisprezece persoane au mers în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe - oraş înfrăţit cu Veszprem - şi au aprins o lumânare sau au aşezat o floare lângă o fotografie a lui Marian Cozma.

Potrivit lui Mădălin Guruianu, handbalistul Marian Cozma este un adevărat "simbol al prieteniei româno-maghiare".
"Deşi s-au scurs mai bine de 1.000 de zile de la moartea atât de lipsită de sens a sportivului român, dorim să ne reamintim şi în acest an extraordinara capacitate de empatie de care am putut da dovadă, atunci, dar şi ulterior, români şi maghiari deopotrivă, regretându-l sincer şi foarte deschis pe Marian Cozma. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi, cei rămaşi, să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele etnice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace", afirmă Guruianu.
Marian Cozma a fost înjunghiat mortal, în 8 februarie 2009, într-o discotecă din Veszprem, oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesici.


Noua manevră a lui Traian Băsescu de a trage de timp sau cum să faci totul pentru "a nu da ochii cu poporul" la alegeri...


„Noul guvern, praf în ochi”

ADAUGAT: FEBRUARIE - 9 - 2012

- susţine liderul PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

„Eu cred că acest Guvern este un simplu praf în ochi. Va cădea la prima pală de vânt, este o tragere de timp clasică. Nu ştiu de ce i-aş acorda mai mult de câteva zile pentru a vedea dacă trece sau nu prin Parlament. În momentul de faţă, nemulţumirile celor din PDL cred că sunt imense, având în vedere că li s-a schimbat mare parte din garnitură. În acelaşi timp,  unii dintre ei au plecat doar de faţadă, punându-şi oamenii de încredere în acel Guvern”, a declarat, preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri.

Tactica UDMR – joc de imagine

În legătură cu poziţiile adoptate de celelalte partide politice, acesta a afirmat:„UNPR-ul ne-a arătat că se bazează pe două nume pe care probabil că le va vehicula orice Guvern ar fi, chiar dacă va trebui să le propună celor de la USL, sau mai ştiu eu cui. Cât despre UDMR, duplicitarismul de săptămânile trecute, în care voci de prim rang cereau când ieşirea de la guvernare, când rămânerea la guvernare, s-a demonstrat a fi exact ceea ce spuneam, un simplu exerciţiu de imagine (…) În continuare mi-e greu să judec poziţia unui competitor pe scena politică, dar eu cred că dânşii fac o gravă eroare în ochii electoratului, crezând că pur şi simplu îi mai pot prosti câteva luni până la alegeri, mergând pe această linie direcţionată complet şi în exclusivitate de preşedintele Traian Băsescu”.
Ana Alina Costache

CRED ÎN MULTICULTURALITATE, NU ÎN ŞCOLI SEPARATE!


MESAGERUL DE COVASNA: 

Sprijin pentru petiţia „Varadi Jozsef”

ADAUGAT: FEBRUARIE - 9 - 2012

De câteva zile pe Facebook circulă zvonul potrivit căruia, clasa cu predare în limba română  de la Şcoala Generală „Varadi Jozsef” s-ar putea desfiinţa.

Mai mult, de aproximativ două săptămâni este popularizată petiţia online „Spune nu desfiinţării clasei cu predare în limba română de la Varadi Jozsef”. Peste 1200 de persoane şi-au manifestat susţinerea în acest sens. În legătură cu acest subiect, liderul PNL Sfântu Gheorghe a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă:
„Salut iniţiativa celor peste 1000 de semnatari ai petiţiei împotriva desfiinţării clasei în limba română de la „Varadi Jozsef”. Nu sunt de acord cu tot ceea ce scrie în ea, am semnat-o ca idee şi ca mesaj pe care vrea să îl transmită, dar nu sunt de acord cu durităţile de limbaj de acolo. Cei peste 1000 de semnatari mi s-a părut că au transmis totuşi un semnal, mulţi dintre semnatari fiind părinţi ai copiilor de la „Varadi Jozsef” de acum, sau care vor să îi înscrie în clasa I-a. Într-adevăr, este pur o problemă tehnică. Nu cred că este normal să scoţi singura clasă în limba română din zona Simeria, având în vedere că este un cartier destul de mare, în care lumea chiar a mers. Personal, sunt foarte mândru de mulţi dintre copiii care au terminat la „Varadi” (…) Au fost discuţii în zona aceasta, şi mă bucur că reacţia oamenilor a fost promptă, rapidă, şi sper că în nici un caz nu se va lua o asemenea decizie”, a declarat Mădălin Guruianu.
Cum prezentam într-un articol din ediţia de ieri a ziarului nostru, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna au precizat că, în prezent, conform unei proceduri interne a instituţiei, este în desfăşurare recensământul copiilor din unităţile de învăţământ din toate localităţile judeţului. Cu această ocazie se face şi înregistrarea opţiunii părinţilor viitorilor boboci cu privire la nivelul de clasă la care solicită înscrierea, respectiv clasă pregătitoare sau clasa I-a. Această acţiune se va finaliza în data de 18 februarie, urmând ca la finalul acestei  luni IŞJ Covasna să aprobe cifrele de şcolarizare pentru viitorul an şcolar, precum şi defalcarea pe unităţile  de învăţământ din judeţ.
Până atunci însă, reprezentanţii IŞJ Covasna au precizat că nu îşi pot exprima punctul de vedere cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea  unor clase de secţie română sau maghiară, în vreuna din şcolile covăsnene.
Ana Alina Costache

„Deşi lumea toată este plină de ură, inimile încă mai sunt pline de iubire“ (Marian Cozma)

Marian Cozma, comemorat la trei ani de la dispariţie

Fostul handbalist Marian Cozma a fost comemorat miercuri seară la Sfântu Gheor ghe, la trei ani de la tragica sa dispariţie.
Aproape 15 persoane adunate în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe au aprins lumânări în memoria acestuia şi au depus flori lângă fotografia fostului handbalist. Preşedintele Comisiei de tineret şi sport din cadrul Consiliului local Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, iniţiatorul acţiunii comemorative, a declarat că Marian Cozma rămâne un simbol al prieteniei româno-maghiare şi al nonviolenţei. Acesta a mai spus că Sfântu Gheorghe, care este înfrăţit cu oraşul  Veszprem din Ungaria – locul în care şi-a pierdut viaţa Marian Cozma -, are obligaţia morală de păstra vie memoria sportivului.
Marian Cozma, fost component al naţionale de handbal a României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, întro discotecă din oraşul unde juca. După dispariţia sportivului, atât în Ungaria, cât şi în România au fost organizate mai multe mitinguri şi concerte în memoria acestuia, toate având ca mesaj combaterea violenţei. Suporterii echipei Veszprem au strâns fonduri pentru realizarea unui monument în amintirea lui Marian Cozma, iar la finalul sezonului competiţional echipa Veszprem a devenit campioană a Ungariei, iar titlul i-a fost dedicat lui Marian Cozma, care a fost numit cel mai bun pivot al sezonului 2008-2009 din competiţia maghiară.
Handbalistul român a rămas în amintirea tuturor ca un simbol al nonviolenţei, datorită unei fraze devenită celebră: „Deşi lumea toată este plină de ură, inimile încă mai sunt pline de iubire“.

AGERPRESS, preluat de Mesagerul de Covasna si Observatorul de Covasna

06 februarie 2012

IN MEMORIAM MARIAN COZMA


 PENTRU PRIETENIA ROMÂNO-MAGHIARĂ!

 Au trecut trei ani de la sfârşitul tragic al handbalistului Marian Cozma şi, în numele Comisiei de Tineret şi Sport Sfântu Gheorghe, oraş înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria – locul morţii sportivului -, invit şi în acest an oamenii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, să ne aducem aminte de acest adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Deşi s-a scurs mai bine de 1000 de zile de la moartea atât de lipsită de sens a sportivului roân, dorim să ne reamintim şi în acest an extraordinara capacitate de empatie de care am putut da dovadă, atunci, dar şi ulterior, români şi maghiari deopotrivă, regretându-l sincer şi foarte deschis pe Marian Cozma.

Dumnezeul să-l odihnească în pace şi să ne ajute pe noi cei rămaşi, să găsim întotdeauna soluţiile potrivite, pentru a depăşi barierele entice sau lingvistice, înspre o mai bună înţelegere şi pace.

În numele lui Marian Cozma, dar şi al prieteniei româno-maghiare, să mergem să aprindem cu toţii o lumânare sau să depunem o floare la fotografia sportivului, în ziua de miercuri 8 februarie, începând cu ora 18.00 în faţa Sălii Sporturilor din Sfântu Gheorghe.

Mădălin Guruianu
Preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport a Consiliului Local Sfântu Gheorghe


2009, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor
2010, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor


2011, Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor