16 februarie 2012

MULTICULTURALISMUL CONTEAZĂ!


AGERPRES, preluat de Observatorul de Covasna,. Mesagerul de Covasna si Radio Targu Mures:

Consiliul Local Sfântu Gheorghe alocă peste 130.000 de lei

 pentru proiecte culturale şi de tineret


Noutatea acestui an o constituie instituirea unei linii separate de finanţare pentru proiectele multiculturale.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe va finanţa, în primul semestru din acest an, cu peste 132.000 de lei aproximativ 80 de proiecte culturale şi de tineret iniţiate de organizaţii nonguvernamentale din municipiu.
Potrivit viceprimarului Sztakics Eva, proiectele au fost împărţite în patru categorii – culturale, multiculturale, tineret şi păstrarea tradiţiilor secuieşti, iar în total au fost depuse 117 cereri de finanţare.
În urma evaluării, au fost selectate 37 de proiecte culturale, care vor fi finanţate cu 75.000 lei, 6 proiecte multiculturale pentru care se vor aloca 10.000 lei, 7 proiecte pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti finanţate cu 9.400 lei şi 29 de proiecte de tineret care vor fi susţinute cu aproape 38.500 lei.
Noutatea acestui an o constituie instituirea unei linii separate de finanţare pentru proiectele multiculturale, la propunerea consilierului PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care a pledat pentru finanţarea unor acţiuni care să apropie comunităţile etnice din municipiu.
Printre proiectele multiculturale ce vor fi finanţate se numără sprijinirea alfabetizării copiilor romi, organizarea unor cursuri pentru învăţarea limbii maghiare de către români şi organizarea unei conferinţe multiculturale pentru elevii de gimnaziu. Printre proiectele respinse se numără cel al Asociaţiei de tineret „Ecou”, având ca scop crearea unei legături pentru promovarea multiculturalităţii între două licee cu predare în limba maghiară şi unul în limba română – „Mikes Kelemen”, „Szekely Miko” şi „Mihai Viteazul”, precum şi al Fundaţiei CIVEK, care şi-a propus să organizeze o întâlnire a asociaţiilor civile româneşti, maghiare şi rome în vederea derulării unor acţiuni comune.
Printre cele 37 de proiecte culturale finanţate se numără două ale Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe care va aniversa anul acesta 20 de ani de existenţă, al Asociaţiei „Cabiria” care vrea să realizeze mai multe filme documentare, precum şi două proiecte ale Fundaţiei „Mihai Viteazul” – „Sfatul seniorilor” (expoziţie documentară) şi „Simfonia corală George Sbârcea” (festival-concurs pentru formaţii corale de amatori). Cele mai mari finanţări le-au obţinut Asociaţia Georgius (12.000 lei) pentru organizarea unor concerte simfonice şi de cameră cu solişti renumiţi, Art printer (8.000 lei) pentru editarea biografiei actorului de comedie Laszlo Karoly, Uniunea Artiştilor Plastici (5.000 lei) pentru organizarea mai multor expoziţii şi simpozioane cu elevi, Fundaţia Guzsalyas şi Fanfara „Kovacs Andras” din Reci (câte 4.000 lei fiecare) pentru organizarea de cursuri meşteşugăreşti pentru copii şi tineri, respectiv pentru concerte de fanfară în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Printre cele 7 proiecte finanţate la capitolul „Păstrarea şi promovarea tradiţiilor secuieşti” se numără organizarea unor manifestări dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni, deplasări în Ungaria, evenimente „Pro Historia” şi editarea unor albume foto.

ÎMPREUNĂ PENTRU MULTICULTURALISM!


AGERPRESS: Primarul Antal Arpad: Clasa cu predare în limba româna de la „Varadi Jozsef” nu va fi desfiinţată


Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local, că Şcoala Generală „Varadi Jozsef” va avea şi anul viitor o clasă I cu predare în limba română, dând astfel, indirect, răspuns celor peste 1000 de persoane care au semnat o petiţie împotriva desfiinţării acesteia.
„Am spus că în cazul în care sunt solicitări va fi clasă cu predare în limba română, iar în acest moment sunt solicitări, deci va fi secţie română”, a declarat primarul Antal Arpad.
Acesta nu a ascuns faptul că autorităţile locale intenţionează, pe viitor, să formeze în toate şcolile clase cu câte 25 de elevi atât la secţiile româneşti, cât şi la cele maghiare. „Cum se vor împărţi aceste clase între şcoli nu vrem să impunem de la Primărie”, a spus Antal Arpad, subliniind că, în opinia sa, ar fi mai bine pentru viitorul oraşului dacă vor rămâne şi şcoli cu predare bilingvă, pentru că astfel copiii români şi maghiari vor creşte împreună.
„Dacă vor creşte împreună, românii vor putea învăţa limba maghiară, maghiarii vor învăţa mai uşor limba română, dar dacă toţi elevii români ar merge, spre exemplu, la Colegiul Mihai Viteazul atunci nu s-ar mai întâlni şi nu e un lucru bun. Dar, ceea ce consider eu foarte important e ca fiecare copil să poată să înveţe în limba lui maternă, indiferent dacă e român sau maghiar, deoarece acesta este un drept constituţional”, a spus primarul.
În urmă cu aproape o săptămână pe internet a circulat o petiţie având ca titlu „Spune NU desfiinţării clasei cu predare în limba romană la Şcoala Varadi Jozsef”, în care se arăta că Inspectoratul Şcolar şi Primăria Sfântu Gheorghe au hotărât ca în anul şcolar 2012-2013 să nu mai fiinţeze clasa I cu predare în limba română, decizie catalogată de iniţiatorii petiţiei drept „şovină şi iredentistă”. Petiţia a adunat în scurt timp peste 1300 de semnături.

15 februarie 2012

Mediafax - PNL Sf. Gheorghe: Şcolile româneşti din secuime nu primesc finanţare conform noii Legi a educaţieiConducerea PNL Sfântu Gheorghe afirmă că în Covasna-Hargita nu se aplică noua Lege a învăţământului în ceea ce priveşte finanţarea unităţilor şcolare cu predare în limba română, spunând că şcolile româneşti din aceste zone trebuie să beneficieze de un cost standard per elev după un coeficient mărit.
Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, care este şi consilier local în municipiu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în această zonă a ţării nu se aplică noua Lege a învăţământului în ceea ce priveşte finanţarea unităţilor şcolare cu predare în limba română, spunând că aceste şcoli trebuie să beneficieze de un cost standard per elev după un coeficient mărit, similar cu unităţile de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

"Considerăm că este o eroare foarte mare în judeţele Covasna şi Harghita, dar ceea ce mă interesează pe mine foarte tare, ca şi consilier local, este că e o eroare în bugetul municipiului Sfântu Gheorghe în acest sens, pe care n-am sesizat-o până acum. Banii care sunt alocaţi pentru învăţământul în limba română, care sunt exact ca anul trecut, nu sunt în concordanţă cu noua Lege a învăţământului", a afirmat Guruianu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Consilierul local PNL a menţionat că în noua Lege a învăţământului, la articolul 45, punctul 17, se prevede că în finanţarea de bază a unităţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale costul standard per elev şi per preşcolar se calculează după un coeficient mărit, pe baza factorilor de corecţie, luând în considerare predarea în limba minorităţii naţionale sau a limbii minorităţii naţionale. În cazul acestor unităţi se ţine cont de izolarea lingvistică, geografică şi numărul redus de elevi şi preşcolari, precum şi elevii.

Însă, potrivit acestei legi, acelaşi coeficient se aplică şi în cazul unităţilor şcolare cu predare în limba română, în condiţii similare.
Guruianu a explicat că acest lucru înseamnă că acolo unde românii sunt minoritari numeric practic se calculează acelaşi coeficient mărit ca în cazul unităţilor de învăţământ cu predare în limbile minorităţilor naţionale.

"Ceea ce înseamnă că trebuie să rectificăm bugetele locale, după părerea mea. În momentul de faţă, din ceea ce înţeleg eu aici, nu pot să-mi imaginez la ce s-a gândit legiuitorul că s-ar aplica acest paragraf, în afară de Covasna, Harghita şi Mureş, unde există unităţi şcolare cu predare în limba română în condiţii similare cu cele de minorităţi", a spus el.
Potrivit sursei citate, aceşti bani, de fapt, sunt alocaţi consiliilor locale de către Guvern, prin intermediul consiliilor judeţene, astfel că trebuie văzut la ce nivel nu s-a ţinut cont de prevederile acelui paragraf.

"Trebuie să vedem clar, pentru că poate eroarea e la Bucureşti sau la judeţ sau la Sfântu Gheorghe nu s-au făcut calculele pe acest coeficient", a conchis el.