24 mai 2012

LA MULŢI ANI, LIBERALI!


Partidul Național Liberal aniversează astăzi 137 de ani de existență, perioadă în care a jucat un rol major în istoria României și a participat la cele mai importante evenimente care au marcat evoluția națiunii române.
Anul 2012 reprezintă și el un asemenea moment crucial, care va scrie parcursul României pentru o lungă perioadă de timp. Astăzi, România are din nou nevoie de noi, iar Partidul Național Liberal, alături de partenerii din Uniunea Social Liberală, și-a asumat nu doar guvernarea, ci un proiect care înseamnă transformarea modului de a face politică în România, reașezarea raporturilor instituționale în parametrii statului de drept și relansarea economiei.
Doresc să adresez pe această cale salutul nostru tuturor celor care împărtășesc valorile liberale, care sunt atașați de principiile democratice și care nu și-au trădat niciodată crezul politic, în ciuda circumstanțelor, a presiunilor de orice fel sau dificultăților pe care conjuncturile politice, sociale și economice le-au scos în cale. 
Le mulțumesc membrilor PNL care au rămas alături de acest partid la bine și la greu pentru devotamentul, efortul și contribuția lor la eliberarea României de o putere coruptă, incompetentă și dispusă a sacrifica democrația pentru propriul interes. 
Le mulțumesc simpatizanților noștri, care au crezut în forța Partidului Național Liberal și care n-au renunțat niciodată să lupte alături de noi, chiar dacă tentația resemnării a fost mereu prezentă în acești ultimi ani. 
Schimbarea în România abia acum începe. Ea trebuie consfințită mai întâi prin vot la alegerile locale, la alegerile parlamentare și prezidențiale și trebuie confirmată printr-o guvernare performantă, cinstită și în serviciul cetățeanului. Acesta este angajamentul nostru, al liberalilor și misiunea pe care ne-o asumăm azi, așa cum am făcut întotdeauna în istoria noastră.


24.05.2012                                                                          Crin Antonescu
   Președintele Partidului Național Liberal

în Mesagerul de Covasna...


Liderul PNL Sfântu Gheorghe, unul dintre aspiranţii la funcţia de primar al municipiului, Mădălin Guruianu, îi invită pe contracandidaţii săi la o dezbatere publică.

În urmă cu câteva zile au avut loc două dezbateri publice privind programul “Sfântu Gheorghe 7+”, lansat de către Mădălin Guruianu, candidat al PNL pentru Primăria şi Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Astfel, după ce şi-a prezentat propunerile pentru îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din municipiu, Mădălin Guruianu îi invită la o dezbatere publică şi pe ceilalţi patru candidaţi pentru postul de primar al municipiului.
„Mă bucur că am reuşit să lansăm cele două programe pentru Sfântu Gheorghe, sub titulatura de „Sfântu Gheorghe 7 +”. Au fost două dezbateri publice cu oameni foarte importanţi din acest oraş, persoane influente şi lideri incontestabili de opinie. Au participat cu toţii şi ne-au îmbunătăţit realmente programul. L-am schimbat în măsura în care aceste idei constructive au putut fi introduse în programul nostru. Cu această ocazie, trebuie să spun că mi-ar plăcea să invit la dezbatere publică orice alt candidat la Primăria Sfântu Gheorghe, şi sper că avem de ce să discutăm (…) Nu trebuie să vorbim doar despre programul „Sfântu Gheorghe 7+”, ci putem discuta despre orice alt program, sau despre orice alte idei care ar putea îmbunătăţi viaţa din Sfântu Gheorghe şi comunitatea noastră, în ansamblu”, a declarat Mădălin Guruianu.
Ana Alina Costache

23 mai 2012

din conferinţa de presă de azi...


Mădălin Guruianu își invită contracandidații la dezbateri

Candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, lansează o invitație publică tuturor celor patru contracandidați la funcția de primar, pentru a discuta despre problemele orașului și eventuale soluții. Guruianu spune că i-ar face plăcere să vorbească despre cele două proiecte „Sfântu Gheorghe 7+” lansate de către PNL, sau alte idei ce țin de Sfântu Gheorghe, cu oricare dintre contracandidații la Primăria municipiului reședință de județ.
Dat fiind faptul că la Sfântu Gheorghe nu există post de televiziune local, Mădălin Guruianu spune că posibilele locații ale acestor dezbateri publice sunt Casa de Cultură sau Teatrul.

21 mai 2012

PROGRAM LIBERAL PENTRU SFÂNTU GHEORGHE!


Agerpres - Covasna: Programul PNL - şcoli mixte, piste pentru biciclete, cluburi de teatru, acte 'prietenoase' cu cetăţenii

Candidaţii PNL pentru Primăria şi Consiliul local (CL) Sfântu Gheorghe şi-au prezentat luni după-amiază viziunea şi proiectele prioritare în domeniile cultură, educaţie, tineret şi sport, reunite sub genericul 'Sfântu Gheorghe 7 plus'.
Printre ideile lansate în zona educaţiei s-au numărat susţinerea şcolilor mixte din punct de vedere etnic şi promovarea multilingvismului, adaptarea ofertei şcolare la nevoile pieţei, promovarea educaţiei non-formale, acordarea 'Burselor Sfântu Gheorghe pentru profesori', introducerea cardului pentru tineri 'I love Saint George', implementarea devizelor 'nici o şcoală fără wireless performant' şi 'investim în cea mai important resursă a zonei, oamenii!'.
În ce priveşte sportul şi cultura, s-au evidenţiat, printre altele, necesitatea amenajării de piste pentru biciclete pe toate drumurile ce vor fi reabilitate pe viitor, precum şi crearea de cluburi de teatru în fiecare liceu.

Candidatul PNL pentru CL Sfântu Gheorghe, notarul Marilena Profiroiu a vorbit, printre altele, despre conceptul de 'acte prietenoase pentru cetăţeni' şi importanţa popularizării noilor reglementări juridice.
La dezbatere a participat şi proaspătul campion naţional la tenis în scaun rulant, Ciprian Anton din Sfântu Gheorghe, care s-a referit la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, dar în acelaşi timp a evidenţiat sprijinul pe care l-a primit din partea Comisiei de tineret şi sport a Consiliului local, fără de care i-ar fi fost mult mai greu să-şi împlinească visul de a reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Londra.

Dezbaterea a avut loc în Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene, iar la aceasta au mai luat parte candidatul PNL la Primăria Sfântu Gheorghe Mădălin Guruianu, care este susţinut de PSD şi PC în baza protocolului USL, şi o parte dintre candidaţii PNL pentru Consiliul local - profesorul universitar dr. Cziprian Loránd, Corina Bote şi Ördög Istvan.
Săptămâna trecută candidaţii PNL şi-au prezentat programul economic şi urbanistic intitulat '7 plus', respectiv strategia de dezvoltare a municipiului Sfântu Gheorghe şi a celor şapte comune învecinate. Programul economic are ca idee centrală crearea unui pol de dezvoltare cu centrul la Sfântu Gheorghe şi sprijinirea celor şapte comune învecinate - Arcuş, Valea Crişului, Ghidfalău, Ozun, Chichiş, Ilieni şi Vâlcele, aflate pe o rază de 13 kilometri în jurul municipiului reşedinţă de judeţ.

A doua dezbatere “Sfântu Gheorghe 7+”


Liberalii propun susţinerea şcolilor mixte 

La iniţiativa lui Mădălin Guruianu, candidat al Partidului Naţional Liberal, cu susţinerea Uniunii Social Liberale pentru Primăria Sfântu Gheorghe, a avut loc la Sala Albastră Gábor Áron a Bibliotecii Judeţene o dezbatere despre educaţie, cultură, tineret, sport şi responsabilitate legislativă.
Pe scurt, subiectele lansate în discuţie în zona educaţiei au fost: şcoli adaptate la nevoile pieţei, subvenţii şi reduceri de taxe pentru angajatorii de tineri sub 35 de ani, promovarea educaţiei non-formale, “Bursele Sfântu Gheorghe pentru profesori”, introducerea cardului pentru tineri “I love Saint George”, implementarea devizelor “nici o şcoală fără wireless performant” şi “investim în cea mai important resursă a zonei, oamenii!”, plus promovaea bilingvismului în şcoli şi susţinerea învăţământului plurilingvistic, în dauna celui monoetnic. 
În zona culturală şi de sport, Mădălin Guruianu a propus formulare şi analiză online asupra proiectelor depuse la Consiliul Local, reabilitarea şi refacerea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din oraş, plus a celor două instituţii importante de spectacol, “Andrei Mureşanu” şi “Tamasi Aron”, accentul pus pe Sărbătorile Întregii Comunităţi: Crăciunul, Zilele Sfântu Gheorghe, dar şi cele Sportive, amenajarea de piste de biciclete pornind de la principiul “nici un drum reamenajat fără pistă de biciclete”, promovarea voluntariatului şi a educaţiei continue.
Invitaţi de marcă au fost prezenţi la întâlnire şi au analizat într-o manieră constructivă propunerile avansate.
Dr. Cziprian Loránd, profesor universitar şi candidat al PNL pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe a vorbit despre importanţa bilingvismului şi încurajarea şcolilor mixte. Mirela Bucur, regizoare şi actriţă la Teatrul „Andrei Mureşanu” a vorbit celor prezenţi despre cunoaşterea reciprocă prin joc dintre copiii români şi cei maghiari, dar şi despre alte soluţii practice: cluburi de teatru în fiecare liceu şi panouri pentru promovarea evenimentelor culturale.
Marilena Profiroiu, notar public şi candidat al PNL pentru Consiliul Local Sfântu Gheorghe a vorbit despre importanţa legalităţii şi responsabilităţii hotărârilor locale, dar şi despre conceptul de “acte prietenoase pentru cetăţeni” şi importanţa popularizării noilor reglementări juridice.
Emil Pantelimon, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice Bucureşti, colaborator “Festivalul Enescu”, secretar U.N.I.M.I.R., iniţiator şi coodonator de proiecte culturale în comunitate – Seri Albastre, Povestea din Ajun, Earth Hour, Verde pentru Cultură etc. – a vorbit despe management şi marketing cultural de calitate şi a insistat asupra importanţei consultanţilor de clasă din domeniul cultural pentru Sfântu Gheorghe.
Cei doi tineri candidaţi liberali, Corina Bote şi Ördög Istvan au împărtăşit asistenţei din experienţele lor din comunitate, declarând clar şi limpede ataşamentul lor pentru multiculturalismul din zonă.
Un moment aparte din întâlnirea a fost când a vorbit proaspătul Campion Naţional la tenis în scaun rulant, Ciprian Anton. Acesta a subliniat realele probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi în Sfântu Gheorghe, dar şi suportul important oferit de către Comisia de Sport şi Tineret a Consiliului Local Sfântu Gheoghe în ultimii ani, pentru a reuşi să ajungă să-şi împlinească visul de a reprezenta oraşul şi ţara la Jocurile Paralimpice de la Londra.

  
Biroul de presă PNL Sfântu Gheorghe, 21.05.2012

20 mai 2012

Călin Popescu Tăriceanu susţine candidaţii liberali pentru Covasna şi Sfântu Gheorghe

Aflat în acest sfârşit de săptămână în judeţul Covasna, fostul prim-ministu al României, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a declarat încrederea în candidaţii propuşi de PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna, Marius Obreja şi pentru Primăria Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

“Colegii mei, candidaţii propuşi de PNL pentru judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe,  fac foarte bine că gândesc demersul lor politic şi campania electorală nu pe vorbe despre locurile comune pentru alegerile locale. Curăţenia, spaţiile verzi, parcurile, reţele de utilităţi sunt lucruri necesare, fără îndoială, dar intră în fişa postului pentru orice persoană aleasă într-o funcţie publică pe plan local, sunt lucruri obligatorii pentru administraţia publică locală. Dar o administraţie publică modernă, aşa cum propun cei doi colegi, Marius Obreja şi Mădălin Guruianu, trebuie să dea dovadă de viziune pe termen lung pentru comunităţile locale şi să se aplece asupra creşterii economice şi creării locurilor de muncă. În primul rând trebuie să insistăm pe lipsa locurilor de muncă, fie că vorbim de cei tineri care ies de pe băncile şcolilor sau universităţilor, fie de cei care sunt adulţi şi îşi caută un loc de muncă în această perioadă de recesiune economică. Noi, ca liberali, am dat dovezi că ştim cum să stimulăm la nivel naţional creşterea economică şi sunt convins că multe măsuri se pot pune în practică şi la nivel local în aceeaşi direcţie, pentru a genera locuri de muncă şi bunăstare pentru cetăţeni. Vreau să reintrăm în acest cerc virtuos, iar colegii mei de aceea candidează pentru a promova ideile liberale în comunitatea lor.
Trebuie să fac o remarcă specială pentru judeţul Covasna şi mă bucur că pe vremea guvernării noastre împreună cu UDMR am avut o relaţie excelentă  şi o coaliţie nu bună, ci foarte bună, în interesul românilor şi maghiarilor din zonă, dar şi din întreaga ţară. Cred că acest spirit de colaborare, de convieţuire, de relaţii normale, de respect reciproc, de păstrare a angajamentelor pe care şi unii şi alţii ni le-am luat trebuie să se regăsească şi la nivel local. Minoritarii din România, în primul rând cei maghiari, trebuie să fie ajutaţi să-şi păstreze obiceiurile şi tradiţiile, aşa cum este normal într-o ţară democrată, dar o aplecare aparte trebuie şi asupra românilor minoritari în cele două judeţe, Covasna şi Harghita. Punctez un lucru la care am ţinut mult pe vremea guvernării noastre: şedinţele comune de Guvern între România şi Ungaria, care nu au mai fost continuate, din păcate, după ce nu am mai fost la conducerea ţării, deşi era unul dintre gesturile exemplare şi cu efecte pe termen lung asupra apropierii dintre cele două ţări şi popoare.”

Biroul de presă PNL Covasna, 20.05.2012