08 decembrie 2012

Manipulări de campanie demontate...


Scrisoare deschisă primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád András Antal

 

Cu trei campanii electorale, 2012 a fost un an dificil. Un an care ar fi putut lesne să fie un coșmar pentru relațiile româno-maghiare din comunitatea noastră, tocmai datorită discursurilor naționaliste care se întețesc în aceste perioade de timp. Slavă Domnului, în ciuda anumitor reacții, sporadice și fără aderență masivă a comunității noastre, toate cele trei scrutine au reușit să nu destabilizeze zona, locuitorii orașului păstrându-și capetele pe umeri și mințile limpezi.

Totuși, dacă de la mulți oameni politici nu am avut și nu am așteptări prea mari, de aceea nici nu îi pun prea des în discuție, în cazul dumneavoastră lucrurile stau cu totul altfel. Iar din postura de primar ales cu aproape 80 % din voturile din Sfântu Gheorghe și dispunând de un Consiliu Local cu majoritate absolută, 2/3 dintre consilieri fiind de la UDMR, acțiunile, vorbele și gesturile dumnevoastră sunt extrem de importante.

Iar în această campanie pentru parlamentare ați greșit flagrant de două ori. Foarte grav. Nepermis, după părerea mea și de aceea mi-am permis să vă scriu public aceste rânduri.

 

1.     Incitare la exclusivism etnic, adică dovada șovinismului


”Din punctul meu de vedere este evident că PPMT nu va intra în Parlament. Nu poate câștiga nici la Sfântu Gheorghe, nici altundeva. Cei care nu vor vota cu UDMR îi vor întări pe români. EU ÎMI FAC GRIJI PENTRU ORAȘUL MEU, NU VREAU SĂ AIBĂ DEPUTAT ROMÂN. (Antal Arpad, nov. 2012).
Această declarație deplasată nu vă face cinste și va intra în seria declarațiilor rușinoase și periculoase pentru Sfântu Gheorghe. Rușinoasă, pentru că nu mi-aș fi imaginat vreodată că dumneavoastră credeți că românii trebuie priviți ca niște paria ai societății. Ca niște cetățeni „de mâna a doua”. Care nu ar trebui, Doamne ferește, să fie reprezentați! Și care în nici un caz nu ar putea reprezenta întreaga comunitate. Un maghiar poate, după logica dumneavoastră să facă asta, dar un român, niciodată. Cât de greșit, domnule primar!
Și uite așa ați aruncat la coș frumoasele gânduri prin care pe vremuri, împreună, atacam incompetenții care se ascundeau și se mai ascund încă în spatele etniei, promovând chiar în acest moment, superioritatea etnică în fața oricăror alte calități.
Am crezut întotdeauna că dacă un om este potrivit și competent pentru un post, acela trebuie să-l ocupe, fie el maghiar sau român, femeie sau bărbat, tânăr sau mai puțin tânăr. Am crezut în buna dumneavoastră credință și în meritocrație, nu în etnocrație. Cum Dumnezeu ați decăzut atât de mult? Am crezut că ne asemănăm în această privință. Dar m-am înșelat. Și mi-ați înșelat astfel grav încrederea. Mie și celor care sperau că sunteți altfel. Că puteți promova alt set de valori pentru comunitatea noastră. Dar să veniți cu o replică atât de șovină ca  nu vreau în Sfântu Gheorghe deputat român” m-a făcut să-mi dau seama că în ciuda vorbelor care păreau normale, ascundeți o gândire retrogradă și profund greșită. Și meritați consecințele legilor antidiscriminare.

2.     Manipulare grosolană prin modificarea faptelor

„Eu, în acest moment, sunt cel mai reprezentativ reprezentant al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe şi asta pentru că eu la alegerile locale am obţinut 93% din voturile maghiarilor şi 43% din voturile românilor (...) Deși la alegerile locale au fost trei candidaţi de etnie română, peste 43% dintre români m-au votat pe mine. (Antal Arpad, dec. 2012)

Ați folosit declarația manipulativă de mai sus pentru a induce în rândul românilor această idee a reprezentativității dumneavoastră, deși chiar la punctul anterior ați demonstrat din plin cât de mult țineți la români...
Ca să fie clar de la început, precizez că v-am apreciat mulțumirile la adresa campaniei noatre RO vs. HU, prin care promovam votul competent în dauna celui etnic. Campanie de succes, cum chiar dumneavoastră observați public imediat după, rezultatele nelăsându-se așteptate și o parte dintre români votând deschis și cu încredere cu dumneavoastră.
Pentru postul de primar.
Adică de prim gospodar al orașului, nu de purtător de cuvânt pe plan politic.
Nu puteți fi purtătorul de mesaje al românilor, domnule primar, în condițiile în care reprezentați totuși, pe plan politic, o uniune etnică a maghiarilor, nu?
Dacă prima demontare a manipulării dumneavoastră a ținut de „reprezentativitatea” dumneavoastră, a doua este pur tehnică și vine să vă demonstreze că la alegerile locale, dumneavoastră ați reușit să obțineți voturile celor care au votat lista UDMR 14.731, ale votanților PPMT 2530, partid care v-a susținut la alegerile locale și încă  a aproximativ 2000 de români. Cum vă spuneam anterior, fix pe baza competenței de bun administrator demonstrată în ultimii 4 ani, nu ca om politic. Dar chiar și ca număr de voturi dintre preferințele românilor, v-ați situat în urma mea și, chiar dacă am fost votat și eu de către o parte dintre maghiari, sunt conștient că sunt mult mai abilitat decât dumneavoastră să vorbesc în numele românilor din zonă. Și pot să-mi permit să vorbesc și în numele maghiarilor liberali, o parte dintre ei membri sau simpatizanți ai PNL Sfântu Gheorghe. Nu cred, pe cale de consecință, că dumneavoastră aveți români în UDMR, sau mă înșel?
Dar nu mă împăunez la nivel declarativ, așa cum faceți dumneavoastră, ci încerc, cu decență și bun simț, să pun umărul, alături de dumneavoastră și de colegii consilieri să propun sau să susțin inițiative care să aducă un plus de valoare în comunitatea noastră. Pentru asta am fost votați, domnule primar. Pentru administrație. Nu pentru declarații politice.
Sper că v-am demonstrat erorile de logică și de judecată făcute, pentru a înțelege și dumneavoastră că sunteți foarte departe de a fi cel mai reprezentativ pentru comunitatea românească din Sfântu Gheorghe, aș îndrăzni să spun că este chiar dimpotrivă, după această campanie în care ați avut declarații regretabile. Dacă totuși nu mă credeți, comandați niște sondaje de opinie sau așteptați următoarele alegeri. S-ar putea să aveți parte de niște surprize neplăcute.

Cu mare regret,
Mădălin Guruianu
Consilier local Sfântu Gheorghe

08.12.2012

P.S. Pentru că am promis, alături de candidatul nostru, Emil Pantelimon, să facem o campanie pozitivă, nu am reacționat nici unul dintre noi la momentul aflării declarațiilor grave ale dumneavoastră, dar acum, când campania electorală a luat sfârșit, consider că trebuie să iau atitudine. Și am făcut-o înainte să avem rezultatele, ca să nu credeți că răspunsul ține de faptul că avem un anume deputat ... maghiar sau român, Doamne ferește, după gândurile dumneavoastră!

DUMINICĂ VOTĂM EMIL PANTELIMON!


Emil Pantelimon – Curriculum vitae

ADAUGAT: DECEMBRIE - 7 - 2012 ADD COMMENTS
Data nașterii: 22 iunie 1989
Educație formală:
2012 – … – Institutul Diplomatic Român – Politică externă și diplomație
2008 – 2011 – Universitatea București – Facultatea de Științe Politice
2005 – 2008 – Colegiul Național Mihai Viteazul – profilele Matematică-Informatică și Socio-Uman
1998 – 2005 – Școala cu clasele I-VIII “Varadi Jozsef”
Ce fac în prezent?
- Consilier Personal al Ministrului Culturii și Patrimoniului Național, Puiu Hașotti
- Cenzor al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România
- Membru al Grupului de Lucru “Dezvoltare economică în spatial rural” din cadrul Comitetuluui Consultativ Tematic Dezvoltare Rurală, Agricultură și Pescuit, pe probleme de patrimoniu cultural
- Membru al echipei de implementare a “Planului Național de Acțiune pentru implementarea Angajamentelor Asumate prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă”
- Președinte TNL Covasna
- Președinte Interimar PNL Sfântu Gheorghe
- Președinte al Comisiei de Cultură din cadrul TNL
Ce-am făcut în ultimii 6 ani? / Educație non-formală / Voluntariat
- Membru al Comisiei Naționale de Etică din învățământul preuniversitar (Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului) – 2011-2012
- Manager de campanie alegeri locale PNL Sfântu Gheorghe, 2012
- Asistent Manager General Festivalul Internațional “George Enescu”, din 2011
- Vicepreședinte al Asociației de Tineret Ecou, 2010-2012
- Membru în Consiliul Cultural al Centrului de Cultură Arcuș, 2010-2012
- Coordonator Campania “Let’s do it Romania” în județul Covasna, 2010
- Inițiator și coordonator al programului “Viitori Lideri ai Comunității”, din 2010
- Inițiator “Școala de Toamnă Seri Albastre”, 2009, 2010
- Membru VIP – Organizația Voluntari în Idei și Proiecte, 2009
- Președinte al Asociației Pentru Comunitate, 2008-2009
- Manager al programului pentru promovarea tinerilor artiști covăsneni “Seri Albastre”, din 2008
- Coordonator al programului “Verde pentru Cultură”, 2008-2009
- Coordonator Voluntari în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară, 2006-2008
- Președinte al Consiliului Elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, 2007-2009
- Director al Festivalului „Povestea din Ajun”, din 2006
- Injițiator și redactor șef „Revista Adolescent”, 2003-2009
Limbi străine: engleză, maghiară
Hobby-uri: lectură, handbal, acvaristică, ping-pong, bowling, board-games etc.

DUCU BERTZI PENTRU EMIL


O campanie exemplară nu se putea încheia decât într-o notă optimistă și cu un maestru al muzicii care a ținut să fie prezent și el alături de tânărul nostru candidat, Emil Pantelimon. Ducu Bertzi și Mihai Neniță au cântat și au încântat sutele de oameni, tineri și mai puțin tineri, care au umplut până la refuz Clubul Excalibur din Sfântu Gheorghe. Am avut aproape 2 ore de show total, cu refrene celebre dar și cu colinde de sezon, totul pentru o seară pe care care majoritatea celor prezenți au calificat-o ca fiind de neuitat.
Deschisă de Mădălin Guruianu, managerul campaniei electorale și de către Emil Pantelimon, cel care a mulțumit tuturor celor prezenți în demersul său temerar, seara a continuat într-un crescendo alert până când, spre final, după câteva bisuri cerute și melodii cântate de toată sala, Ducu Bertzi i-a îndemnat pe toți cei prezenți să meargă duminică și să voteze pentru normalitate, bun simț și competență. Adică pentru candidatul USL pentru Sfântu Gheorghe, Emil Pantelimon.

Vă reamintim că la lansarea candidaturii sale au participat soprana de renume mondial Felicia Filip, regizorul Cristian Mihăilescu, președintele UNIMIR, Miltiade Nenoiu, șeful de cabinet al Ministrului Culturii, Liviu Jicman, viceprimarul Brașovului, Adrian Atomei, dar și personalități locale asemeni doamnei Brândușa Roman, dar și doamna profesoară Elena Suncă, consilierii locali Marilena Profiroiu, Cziprian Lorand, Mădălin Guruianu etc.
Echipa de Campanie EMIL PANTELIMON
Din Sfântu Gheorghe. Pentru Sfântu Gheorghe. La București



03 decembrie 2012

Acum este momentul lui Emil


În viața fiecăruia dintre noi intervine un moment când putem verifica adevărul sintagmei „nu ne vom aminti de cuvintele dușmanilor noștri, ci de tăcerea prietenilor noștri” (Martin Luther King)

Mă adresez vouă, celor câteva sute de oameni care l-ați cunoscut pe Emil personal.  Și celor câteva mii care ați participat unele dintre proiectele sale. Dar și celor care măcar ați auzit despre ele. Sunt multe proiecte. Prea multe să le enumăr aici și acum. Mă adresez vouă pentru că cei care nu știu nimic despre Emil Pantelimon, nu cred că vor merge să-l voteze. De fapt, nici nu știu cum ai putea vota pe cineva despre care nu știi nimic...   

Mai mult decât vă puteți imagina, într-o campanie, de orice fel ar fi ea, cel mai important este să nu te simți singur. Să vezi că și altora le pasă. Că se implică. Că vor „să pună umărul”. Chiar dacă nu reprezintă curentul majoritar. Fără să se teamă sau să aibe complexe de inferioritate. Și de două ori am simțit personal din plin acest sprijin al comunității din Sfântu Gheorghe. Fără el, vă spun cu mâna pe inimă că nu aș fi putut continua...

Nu vreau să o considerați o obligație, dar orice acțiune mai mică sau mai mare în sprijinul candidaturii sale, orice telefon dat familiei sau prietenilor, orice vot pentru Emil va însemna enorm. Cu siguranță va însemna că ÎMPREUNĂ SUNTEM DIN CE ÎN CE MAI BUNI! Și va veni și ziua aceea când ne vom aduce cu toții aminte și vom putea spune cu mândrie: „și eu am contribuit la schimbarea în bine a comunității din Sfântu Gheorghe”!

Vă mulțumesc, prieteni și vă invit pe 9 decembrie să acordați votul pentru un lider confirmat al comunității, Emil Pantelimon!


02 decembrie 2012

Profesorul universitar Cziprian Lorand PENTRU EMIL!


Nu ne furaţi ce e al nostru! Cred că morala istoriei lui Kästner (Emil şi detectivii”) se potriveşte cu ceea ce doreşte să facă Pantelimon EMIL pentru oraşul nostru. Tânărul candidat la deputăţie nu numai că doreşte să nu dispară acea cultură care ne caracterizează, ci doreşte să aducă un surplus în acest domeniu. Proiectele sale culturale duse la bun sfârşit cred că sunt o garanţie pentru seriozitatea sa şi devotamentul lui pentru comunitatea nostră. Dacă oraşul Sfântu Gheorghe doreşte a fi un centrul cultural zonal atunci propunerea lui Emil va fi acceptată, îmbrăţişată. Nu numai trupul are nevoie de hrana sa de toate zilele ci şi mintea. Lăsaţi-l pe Emil să aducă hrană pentru minţile şi inimile noastre! (Cziprian Kovacs Lorand, prof. univ. Științe Politice, Univ. Babeș Bolyay, consilier județean PNL)