RAPORT DE ACTIVITATE 22 IUNIE-31 DEC 2012


MĂDĂLIN DORU GURUIANU
(0732.594.251, 0753.431.421  www.guruianu.blogspot.com)
Consilier local în Sfântu Gheorghe,
Membru în Comisia de Tineret și Sport și în Comisia Juridică


Nu este necesar să fiţi majoritari. Nu vă temeţi niciodată că sunteţi puţini. Nu este necesar să faceţi parte din curentul dominant. O comunitate poate fi salvată prin acţiunea unora, a câtorva. Numai zece oameni buni ar fi fost de-ajuns să salveze cetatea în care răul era dominant, spune Biblia.”
RAPORT DE ACTIVITATE ÎNTRE 22 IUNIE - 31 DECEMBRIE 2012

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
 5 şedinţe.          Prezent la 4 şedinţe de Consiliu

2. Comisia de Tineret şi Sport
 15 şedinţe.       Prezent la 14 şedinţe de Comisie

3. Comisia Juridică
6 şedinţe.           Prezent la 6 şedinţe de Comisie.
II. ACTIVITATE
În aceste prime 6 luni ale celui de-al doilea mandat consecutiv de consilier local, am încercat, împreună cu colegii mei consilieri să propunem, să discutăm şi să votăm pentru proiecte de hotărâri care să aducă un plus de valoare în viaţa oamenilor din comunitatea noastră şi sperăm că rezultatele sunt din ce în ce mai vizibile. Votul meu nu a fost strict politic, ci s-a îndreptat întotdeauna acolo unde s-au aflat interesele cetăţenilor din Sfântu Gheorghe.
Am participat la ședințele de plen sau de comisii, nu numai la cele două la care sunt membru de drept, analizând în general, într-o atmosferă propice de lucru, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.

Tineret şi Sport
Am propus şi promovat încă de la începutul celui de-al doilea mandat un proiect de hotărâre pentru introducerea unui sistem de recompensare a profesorilor excelenți și implicați din Sfântu Gheorghe și după mai multe runde de discuții în comisii și în plen, proiectul așteaptă încă avizul Comisiei pentru Cultură și Învățământ.
Am susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2011, ca şi concurent - şah, alergare, ping-pong – sau arbitru - arte marţiale. Tot cu această ocazie am continuat programul de burse pentru sportivi, iniţiat de mine în urmă cu 2 ani, 18 juniori, 7 sportivi şi 10 antrenori fiind recompensaţi în cadrul unei Gale a Sportului din Sfântu Gheorghe 2011, al cărui invitat de onoare a fost maestrul Cristian Ţopescu.
Am continuat promovarea pogramului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care și în anul trecut  5 tineri au primit câte 3000 de lei/an din bugetul oraşului.
Toate cele trei programe iniţiate de mine, atât “Bursele Sfântu Gheorghe”, cât şi “Bursele pentru sportivi”, dar şi cel “pentru multiculturalitate şi interculturalitate”, sper că vor avea efect pe termen lung şi mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă a tinerei generaţii din comunitate, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile ei de acţiune, mai ales pornind de la idea că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!
Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din sem II al anului 2012, conform programului-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar.
Mi-am păstrat obiceiurile și am avut și în cele 6 prime luni de mandat multiple întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Proiectul Shortcut, student contest / Clubul de Tineret din C.N.M.V. / Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu, pentru a le sprijini iniţiativele şi pentru a le afla părerea despre subiectele puse în discuţie în cadrul Consiliului Local.
Am coordonat, participat şi susţinut mai multe evenimente publice cu și pentru tineri, printre care Debate Corner, Shortcut 2012, Festivalul de Colinde „Povestea din Ajun”, una dintre marile sărbători ale oraşului și în 2012.
Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, participând cu elevi sau studenţi la mai multe competiţii locale şi naţionale (București, Brașov, Alba Iulia, Iași) cu rezultate notabile adesea, inclusiv locul V la Naționale prin Simina Gheorghincă sau semifinale la Mondiale prin Radu Cotarcea.
Am propus și susținut pentru premiere unul dintre voluntarii anului 2012 la Gala Centrului de Voluntariat HITI, în persoana domnișoarei Diana Cojocaru, una dintre liderele incontestabile ale generației sale.  
Am susţinut şi participat la multe programe sportive în Sfântu Gheorghe, printre care marşuri pe biciclete în cadrul proiectului „Bike Walk Sepsi, activităţile Clubului de Şah „Cavalerul”, mai ales activitatea demonstrativă din sala Consiliului Local, „Împreună prin sportul minţii”, ş.a.
Am  fost printre inițiatorii și principalii susținători ai parteneriatului dintre municipiul SFÂNTU GHEORGHE și ASOCIAŢIA PRO NATURA pentru depunerea unui proiect comun public-privat pentru atragerea de fonduri naţionale pentru achiziţionarea de biciclete pentru închiriere în Sfântu Gheorghe şi promovarea mersului pe bicicletă.

Cultură şi Multiculturalitate
Am participat la majoritatea spectacolelor culturale din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare ale Centrului de Cultură Arcuș dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „Studio M”. Am susţinut şi promovat în continuare abonamentul “Eugene Ionescu” şi supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron” şi de la „M Studio”.
Am participat şi ajutat la organizarea unor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală și de Tineret, printre care evenimentele de lansare şi de închidere, dar şi Shortcut 2012, Lansare Debate Corner, Game Nights, Pay it Forward, Noaptea Devoratorilor de Publicitate, iar la final am primit o distincţie pentru implicarea și organizarea unor evenimente în cadrul acestui program cu și pentru tineri. 
Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Povestea din Ajun 2011, unde datorită unor echipe extraordinare de organizare, conduse de Emil Pantelimon, am avut parte de concerte absolut extraordinare și evenimente de mare importanță, printre care Ștefan Hrușcă, Felicia Filip și Cvintetul Anatoly, Mike Godoroja, Alexandra Ușurelu și Bobby Stoica, Răzvan Suma și Toma Popovici, Corurile de la Mikes, Miko, Liceul de Artă și Catedrala Ortodoxă, toate cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.
Am propus şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, fără bani de la bugetul local, împreună cu colegii din Asociaţia de Tineret ECOU a unui spectacol extraordinar şi gratuit cu Ion Caramitru, „Dor de Eminescu în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale a României, 1 dec. 2012.

Comisii speciale
Sunt membru în Comisiile delegate ale Consiliului Local pentru Multitrans, Adăpostul pentru Câini ;i Clubul Sportiv Școlar, iar toate cele trei instituţii au avansat evident în aceste 6 luni, dezvoltând noi tehnologii şi reuşind investiţii consistente pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor specifice.
Fac parte în continuare din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, 2012 fiind anul în care finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ, asfaltarea curții și reparațiile interioare fiind dovezi clare ale unei bune colaborări între conducerea instituției și Consiliul Local, ca principal finanțator.

Diverse
                Am continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local sau ale Comisiilor şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: www.sfantugheorgheinfo.ro
                Am participat la majoritatea evenimentelor din comunitatea noastră, prilejuite fie de sărbători oficiale, fie de evenimente locale, reprezentând Consiliul Local sau Primăria Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când mi s-a solicitat acest lucru.
Sunt absolut convins că pornind cât mai multe proiecte de impulsionare a oraşului şi mai ales a generaţiei tinere şi active din oraş, vom reuşi să schimbăm în bine faţa acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, demonstrând din plin că împreună suntem mai buni şi că putem avea un viitor bun pe aceste meleaguri, români și maghiari, deopotrivă.
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

16.01.2013

Comentarii