INSTITUT CULTURAL ROMÂN LA SFÂNTU GHEORGHE!


COTIDIANUL: ICR deschide o filială la Sfântu Gheorghe


Institutul Cultural Român (ICR) va deschide în curând o filială în municipiul Sfântu Gheorghe.
Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de senatorul PNL Marius Obreja, care a menţionat că demersurile pentru înfiinţarea acestei filiale au intrat în linie dreaptă, relatează Agerpres. Obreja a precizat biroul ICR de la Sfântu Gheorghe, care va acoperi teritorial judeţele Covasna şi Harghita, se va ocupa în principal de promovarea valorilor culturale româneşti şi va acorda burse pentru oamenii de valoare din cadrul comunităţii.
Parlamentarul covăsnean a mai spus că decizia de deschidere a acestei filiale a fost luată şi ca urmare a existenţei la Sfântu Gheorghe a Institutului Cultural Maghiar, care are o activitate susţinută.
"Considerăm că este o metodă prin care putem să punem în prim-plan, în lumina reflectoarelor realizările, cultura, tradiţiile româneşti, dar şi pe ale celorlalte etnii (...) ICR va sprijini cu burse oamenii de valoare, vârfurile din toate domeniile (...). Acest birou este un răspuns civilizat şi fix pe aceeaşi logică a existenţei Institutului Cultural Maghiar de la Sfântu Gheorghe", a spus Marius Obreja.
De altfel, conducerea ICR a luat decizia de a deschide mai multe birouri teritoriale în ţară, pe lângă cele din străinătate, pentru a face activitatea instituţiei mai accesibilă celor interesaţi.

RADIO MUREȘ: Institutul Cultural Român va deschide o filială în Sf. Gheorghe
·         COVASNA
·         |
·         07 februarie 2013

Anunţul a fost făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de senatorul PNL Marius Obreja, care a menţionat că demersurile pentru înfiinţarea acestei filiale au "intrat în linie dreaptă".
Obreja a precizat biroul ICR de la Sfântu Gheorghe, care va acoperi teritorial judeţele Covasna şi Harghita, se va ocupa în principal de promovarea valorilor culturale româneşti şi va acorda burse pentru oamenii de valoare din cadrul comunităţii.
Parlamentarul covăsnean a mai spus că decizia de deschidere a acestei filiale a fost luată şi ca urmare a existenţei la Sfântu Gheorghe a Institutului Cultural Maghiar, care are o activitate susţinută.
Mara Deleanu

MESAGERUL DE COVASNA: Institutul Cultural Român va deschide o filială în Sfântu Gheorghe

ADAUGAT: FEBRUARIE - 8 - 2013


La iniţiativa PNL Covasna, şi prin demersurile întreprinse de senatorul Marius Obreja, în viitorul apropiat la Sfântu Gheorghe se va deschide o filială a Institutului Cultural Român (ICR).

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, Marius Obreja a menţionat că în demersul său se bucură şi de sprijinul venit din partea Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna, personal a prefectului Dumitru Marinescu, care şi-a arătat „întreaga disponibilitate de colaborare în vederea realizării unui centru al ICR în judeţul nostru, şi implicit pentru dezvoltarea şi promovarea activităţilor culturale prin intermediul acestuia”.
Senatorul PNL a menţionat că viitorul birou al ICR de la Sfântu Gheorghe va deservi cele două judeţe în care populaţia românească este minoritară, respectiv Covasna şi Harghita, activitatea acestuia  bazându-se, în principal, pe promovarea valorilor culturale româneşti, dar totodată şi pe acordarea unor burse oamenilor de valoare din cadrul comunităţii. Marius Obreja a declarat că în acest moment demersurile pentru înfiinţarea acestei filiale au „intrat în linie dreaptă”. Potrivit acestuia, la nivelul conducerii Institutului Cultural Român hotărârea formală este luată, iar aceasta trebuie urmată de procedura tehnică de deschidere, de găsire a unui sediu.
În context, parlamentarul covăsnean a mai spus că decizia de deschidere a acestei filiale a fost luată şi ca urmare a existenţei, la Sfântu Gheorghe, a Insti­tutului Cultural Maghiar, care are o activitate susţinută. „Considerăm că este o metodă prin care putem să punem în prim-plan, în lumina reflectoarelor, realizările, cultura  şi tradiţiile româneşti. Valorile culturale româneşti sunt un cumul şi un tot al fiecărui cetăţean român, iar ICR va sprijini cu burse oamenii de valoare din Covasna şi Harghita, vârfurile din toate domeniile”, a spus Marius Obreja.
Acesta a declarat că iniţiativa sa este cunoscută şi susţinută de către colegii liberali din Senat, iar în cursul săptămânii viitoare va face şi o declaraţie politică legată de acest subiect, la tribuna Par­lamentului.
Mădălin Guruianu, candidat la funcţia de preşedinte al  PNL Sfântu Gheorghe, a declarat că ideea deschiderii unei filiale a ICR în judeţul Covasna le-a venit anul trecut, odată cu hotârărea luată de pre­şedintele Institutului  Cultural Român, Andrei Marga, de a deschide filiale în patru  oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Craiova, în condiţiile în care, până la acel moment, ICR avea filiale doar în străinătate.
Maria Graur


OBSERVATORUL DE COVASNA: CovasnaMediaFeb 10, 2013
Institutul Cultural Român (ICR) va deschide o reprezentanţă la Sfântu Gheorghe, iar biroul de aici urmează să se adreseze atât judeţului Covasna cât şi judeţului Harghita.

Senatorul liberal Marius Obreja a declarat că ICR va înfiinţa reprezentanţe în câteva oraşe din ţară, iar printre acestea se va număra şi Sfântu Gheorghe.
„Înfiinţarea ICR la Sfântu Gheorghe a intrat pe linie dreaptă din punct de vedere organizatoric şi avem acceptul în acest sens; ICR fiind în subordinea Senatului, am solicitat înfiinţarea unei reprezentanţe la Sfântu Gheorghe”, a declarat Marius Obreja.
Potrivit acestuia, ICR va sprijini talentele şi valorile culturale, iar înfiinţarea la Sfântu Gheorghe a reprezentanţei beneficiază de sprijinul Prefecturii Covasna.
Marius Obreja a declarat că una dintre cele mai importante probleme în Covasna este convieţuirea multi-etnică, iar în acest sens e nevoie de apariţia unui birou ICR în această zonă, instituţie care să susţină concret şi financiar iniţiativele culturale.
„Institutul Cultural Maghiar de la Sfântu Gheorghe are o activitate susţinută, iar pe acest principiu, prin ICR putem pune în reflectoare şi realizările celor de etnie română. Se va pune accent pe tradiţiile şi cultura românească, dar ICR va susţine orice iniţiativă culturală, inclusiv din partea maghiarilor”, a mai explicat Obreja.
Acesta s-a arătat convins că prezenţa ICR în această zonă va face bine, mai ales că va sprijini vârfurile din toate domeniile.
Misiunea ICR este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Dacă până nu demult ICR avea reprezentanţe doar în afara ţării, noul preşedinte al Institutului, Andrei Marga, a anunţat înfiinţarea unor reprezentanţe în ţară, la Cluj, Timoşoara, Iaşi şi Constanţa; acestora li se va alătura şi reprezentanţa de la Sfântu Gheorghe.

2013. február 11. hétfő, 22:57
A Román Kulturális Intézet hamarosan egy fiókintézményt hoz létre Sepsiszentgyörgyön. Ezt Marius Obreja felsőháromszéki Liberális szenátor jelentette be sajtótájékoztatóján, és elmondta, hogy a Román Kulturális Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja Kovászna és Hargita megyékben tevékenykedik, elsősorban a román kulturális értékek népszerűsítésével foglalkozik majd, de ösztöndíjat biztosít a román közösség kiemelkedő személyiségeinek.

A liberális szenátor szerint a kulturális fiókintézmény megalakításának ötletét az adta, hogy néhány éve Sepsiszentgyörgyön működik a Magyar állam által finanszírozott Kulturális Koordinációs Központ. Az intézmény tevékenysége révén előtérbe kerülhet a román közösség megvalósításai, kultúrája, hagyományai, emellett a Román Kulturális Intézet ösztöndíj-támogatást tud biztosítani a kiemelkedőt alkotó személyek számára is, véli Marius Obreja. Az intézet országos vezetősége egyébként úgy döntött Románia több megyéjében is létrehoz ilyen fiókintézményeket.

(Sláger Rádió / Kovács Zsolt)

Comentarii