Mulțumesc pentru media care a preluat sursa de știri AGERPRES, singura care a preluat conținutul mesajului meu și nu dezinformările altora...


HOTNEWS: O pozitie rationala in chestiunea bentitei tricolore purtate de o eleva din Covasna: Un lider local al PNL imputa dascalilor si parintilor starea tensionata de la Liceul 'Korosi Csoma Sandor'

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 22 martie 2013, 12:11 Actualitate | Politic

 Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, imputa dascalilor de la Liceul ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna faptul ca nu au gestionat corespunzator situatia creata de elevii romani care au venit la scoala cu banderole tricolore pe data de 15 martie, cand s-a serbat Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, precum si in urmatoarele zile.

Intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agerpres, si intitulat ''Intre virus si vaccin sau despre relatiile romano-maghiare'', Madalin Guruianu sustine ca lucrurile ''au fost lasate sa scape de sub control'' fie din cauza ''incompetentei crase'' a profesorilor, directorului si organelor statului care puteau interveni, fie ''din rea intentie, pentru a se arata din nou ce zona cu probleme e in Covasna si Harghita''.

''Sincer, parerea mea este ca e o combinatie intre cele doua si cred ca vinovatii ar trebui sa plateasca. Imi pare inadmisibil sa nu realizezi tu, ca parinte, ca profesor, ca si coleg, faptul ca de sarbatoarea celuilalt, in loc sa incerci sa arati empatie, buna crestere si bun simt si sa-i urezi 'la multi ani, prietene', tu sa faci lucruri necuvenite. Si numesc lucruri necuvenite atat purtarea banderolei negre de catre unii maghiari de 1 decembrie, dar si purtarea fix a tricolorului romanesc de 15 martie. Cum sa nu intelegi ca nu aceasta este atitudine potrivita?'', spune Madalin Guruianu.

Acesta e de parere ca toti cei care se fac ''vinovati'' de incitare la ura interetnica trebuie ''pedepsiti exemplar'', mentionand ca a avut aceeasi pozitie si in alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ''spanzurarii'' unei papusi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, in cazul distrugerii tricolorului romanesc din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, al marsului Noii Drepte la Sfantu Gheorghe sau al profanarii unui monument maghiar de catre doi tineri romani teribilisti.

Acesta a reprosat ziaristilor si politicienilor ca transforma in senzational si trateaza pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, ca aleg sa fie ''virusi'' in loc de ''vaccin'' in astfel de situatii.

''Purtatorii de mesaje ar trebui sa stie ca nu au de ales, sunt fie virusi, fie vaccinuri in astfel de situatii. Pot amplifica 'rana', in asa fel incat aceasta sa invadeze cat mai mult din corpul comunitatii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izoland problema existenta si tratand eficient 'boala'(...) Impreuna cu multi oameni din jur, romani si maghiari deopotriva, voi continua sa imi doresc sa actionez ca si vaccin'', mentioneaza Madalin Guruianu.

Liderul PNL Sfantu Gheorghe mentioneaza ca locuieste de 13 ani in oras, nu vorbeste, dar intelege limba maghiara si nu a avut nicio problema in a se adapta si a se descurca in acest oras. Guruianu mai spune ca anul trecut a fost ales consilier local la Sfantu Gheorghe cu 2.500 de voturi in urma unei campanii in care a lansat mesaje de normalitate, obtinand astfel un scor incomparabil mai bun decat contracandidatii sai cu mesaje nationaliste de la PRM, PC sau UNPR.

Guruianu dezaproba, totodata, faptul ca anumiti oameni ''complet nereprezentativi'' din Sfantu Gheorghe sau de prin alte parti ale tarii sau ale lumii se erijeaza in ''aparatori ai cauzei romanilor din Covasna si Harghita''.

Reactia liderului PNL a venit dupa ce miercuri, in Consiliul profesoral al Liceului ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna, un liceu mixt cu predare in limbile romana si maghiara, s-a pus in discutie sanctionarea elevilor din clasa a IX-a care au purtat la scoala bentite in culorile drapelului national, gest perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari. Una dintre eleve a carei poza a fost postata pe Facebook afirma ca a primit amenintari cu moartea, iar Politia a demarat cercetarile pentru identificarea persoanei in cauza.

Mesagerul de Covasna: PNL impută dascălilor starea tensionată de la Liceul „Korosi Csoma Sandor”

ADAUGAT: MARTIE - 21 - 2013

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, impută dascălilor de la Liceul ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna faptul că nu au gestionat corespunzător situaţia creată de elevii români care au venit la şcoală cu bande­role tricolore pe data de 15 martie, când s-a serbat Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, precum şi în următoarele zile.

Într-un comunicat de presă remis ieriAGERPRES, intitulat ”Între virus şi vaccin sau despre relaţiile româno-maghiare”, Mădălin Guruianu susţine că lucrurile ”au fost lăsate să scape de sub control” fie din cauza ”incompetenţei crase” a profesorilor, directorului şi organelor statului care puteau interveni, fie ”din rea intenţie, pentru a se arăta din nou ce zonă cu probleme e în Covasna şi Harghita”.
”Sincer, părerea mea este că e o combinaţie între cele două şi cred că vinovaţii ar trebui să plătească. Îmi pare inadmisibil să nu realizezi tu, ca părinte, ca profesor, ca şi coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt, în loc să încerci să arăţi empatie, bună creştere şi bun simţ şi să-i urezi ‘la mulţi ani, prietene’, tu să faci lucruri necuvenite. Şi numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 decembrie, dar şi purtarea fix a tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înţelegi că nu aceasta este atitudine potrivită?”, spune Mădălin Guruianu.
Acesta e de părere că toţi cei care se fac ”vinovaţi” de incitare la ură interetnică trebuie ”pedepsiţi exemplar”, menţionând că a avut aceeaşi poziţie şi în alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ”spânzurării” unei păpuşi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, în cazul distrugerii tricolorului românesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, al marşului Noii Drepte la Sfântu Gheorghe sau al profanării unui monument maghiar de către doi tineri români teribilişti.
Acesta a reproşat ziariştilor şi politicienilor că transformă în senzaţional şi tratează pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, că aleg să fie ”viruşi” în loc de ”vaccin” în astfel de situaţii.
”Purtătorii de mesaje ar trebui să ştie că nu au de ales, sunt fie viruşi, fie vaccinuri în astfel de situaţii. Pot amplifica ‘rana’, în aşa fel încât aceasta să invadeze cât mai mult din corpul comu­nităţii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izolând problema exis­tentă şi tratând eficient ‘boala’(…) Împreună cu mulţi oameni din jur, români şi maghiari deopotrivă, voi continua să îmi do­resc să acţionez ca şi vaccin”, menţionează Mădălin Guruianu.
Liderul PNL Sfântu Gheorghe menţionează că locuieşte de 13 ani în oraş, nu vorbeşte, dar înţelege limba maghiară şi nu a avut nicio problemă în a se adapta şi a se descurca în acest oraş. Guruianu mai spune că anul trecut a fost ales consilier local la Sfântu Gheorghe cu 2.500 de voturi în urma unei campanii în care a lansat mesaje de normalitate, obţinând astfel un scor incomparabil mai bun decât contracandidaţii săi cu mesaje naţionaliste de la PRM, PC sau UNPR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Comentarii