DE CINCI ANI REPREZENTANT AL COMUNITĂȚIIMĂDĂLIN DORU GURUIANU
(0732.594.251, 0753.431.421  www.guruianu.blogspot.com)
Consilier local în Sfântu Gheorghe,
Membru în Comisia de Tineret și Sport și în Comisia Juridică


Nu este necesar să fiţi majoritari. Nu vă temeţi niciodată că sunteţi puţini. Nu este necesar să faceţi parte din curentul dominant. O comunitate poate fi salvată prin acţiunea unora, a câtorva. Numai zece oameni buni ar fi fost de-ajuns să salveze cetatea în care răul era dominant, spune Biblia.”

RAPORT DE ACTIVITATE
PRIMUL AN DIN AL DOILEA MANDAT DE CONSILIER LOCAL

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
 17 şedinţe.       Prezent la 16 şedinţe de Consiliu

2. Comisia de Tineret şi Sport
20 şedinţe.        Prezent la 18 şedinţe de Comisie

3. Comisia Juridică
22 şedinţe.        Prezent la 21 şedinţe de Comisie.

II. ACTIVITATE

Primul an al celui de-al doilea mandat a fost mult mai greu decât cei patru anteriori, majoritatea solidă, 2/3 din Consiliul Local deținută de către UDMR făcând ca inițiativele și chiar propunerile altor grupuri să meargă mult mai greu.
Am participat la majoritatea ședințelor de plen sau de comisii,  încercând să analizăm, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.

Proiecte proprii

Am propus şi promovat încă de la începutul celui de-al doilea mandat un proiect de hotărâre pentru introducerea unui sistem de recompensare a profesorilor excelenți și implicați din Sfântu Gheorghe și după mai multe runde de discuții în comisii și în plen, proiectul așteaptă încă avizul Comisiei pentru Cultură și Învățământ.
Am susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2013 și mă bucur că a fost continuat programul Burse Sportive Sfântu Gheorghe pentru sportivi, antrenori și juniori, iniţiat de mine în urmă cu 3 ani, 33 de persoane fiind recompensate în cadrul unei Gale a Sportului din Sfântu Gheorghe 2013.
Am continuat promovarea pogramului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care și în anul trecut  5 tineri au primit câte 3000 de lei/an din bugetul oraşului.
A fost menținută și în anul 2013 linia de finanțare separată de către Consiliul Local, ”pentru multiculturalitate și interculturalitate” în valoare de 20.000 lei.
Toate cele trei programe iniţiate de mine, atât “Bursele Sfântu Gheorghe”, cât şi “Bursele pentru sportivi”, dar şi cel “pentru multiculturalitate şi interculturalitate”, sper că vor avea efect pe termen lung şi mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă a tinerei generaţii din comunitate, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile ei de acţiune, mai ales pornind de la idea că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!

Pentru Tineret și Sport

Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din sem II 2012 și sem I 2013, conform programului-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar.
Am coordonat și în acest an activitățile de la ”Cortul de Tineret 2013”, împreună cu partenerii de la HARIT reușind să creăm un pol de atracție pentru mii de tineri din oraș, programele diverse și atractive, concertele de seară, dar și consursurile reușind să atragă atenția și să se impună în multitudinea de programe de ”Zilele Sfântu Gheorghe”: în premieră ”Saint George Got Talent”, dar și continuarea ”Bibliotecii Vii” sau a concursului ”Treasure Hunt”, inițierea competiției ”Capitala Studenților – București vs. Cluj”, concertele ”Youvennis” din Întosura Buzăului, ”Impera” din Târgu Mureș și ”Dor Bucovinean” din Cernăuți etc.
Mi-am păstrat obiceiurile și am avut și în acest prim an de mandat multiple întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Proiectul Shortcut, student contest / Clubul de Tineret din C.N.M.V. / Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu, pentru a le sprijini iniţiativele şi pentru a le afla părerea despre subiectele puse în discuţie în cadrul Consiliului Local.
Am coordonat, participat şi susţinut mai multe evenimente publice cu și pentru tineri, printre care Debate Corner, Shortcut 2012, Festivalul de Colinde „Povestea din Ajun”,  Festivalul Internațional ”Zamfir”,”Zilele ECOU”, ”Viitorii Lideri ai Comunității / Alumni CNMV” etc.
Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, organizând pentru al treilea an consecutiv cel mai mare turneu din țară de dezbateri academice, Saint George City of Debate VIII și participând cu elevi sau studenţi la mai multe competiţii locale şi naţionale (București, Brașov, Alba Iulia, Iași, Ploiești) cu rezultate notabile adesea, cel mai important fiind o nouă nominalizare la Gala Societății Civile 2013, pentru Saint George City of Debate și Debate Corner.
Am propus și susținut pentru premiere unul dintre voluntarii anului 2012 la Gala Centrului de Voluntariat HITI, în persoana domnișoarei Diana Cojocaru, una dintre liderele incontestabile ale generației sale.  
Am susţinut şi participat la multe programe sportive sau d evoluntariat în Sfântu Gheorghe, printre care marşuri pe biciclete în cadrul proiectului „Bike Walk Sepsi, activităţile Clubului de Şah „Cavalerul”, mai ales activitatea demonstrativă din sala Consiliului Local, „Împreună prin sportul minţii”, activitățile inițiate de Asociațiile ”ECOU” și ”Alutus”ş.a.
Împreună cu colegii de la Cabinetul Senatorila Marius Obreja, am inițiat și realizat seria de deplasări la București a copiilor români și maghiari din județ, intitulată ”Copiii Covasnei vizitează Capitala”, în cadrul căreia peste 250 de tineri au trecut pragul Palatului Parlamentului, dar și al mai multor muzee din zonă și chiar din apropiere, Târgoviște.
Am continuat și în 2013 comemorarea sportivului Marian Cozma, un adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.
Am inițiat și pus în practică, alături de colegii din Asociația ECOU a programului de Tabere Multiculturale de la Șugaș Băi, deocamdată 13 copii d ela Hăghig, români, romi și maghiari au fost beneficiari, dar pe parcursul verii suntem convinși că vor mai urma și alții.
Am ajutat constant la promovarea bazelor sportive și de agrement din oraș, contribuind, după posibilități, cu votul meu sau prin alte mijloace la buna desfășurare a activităților sportive și de tineret în Sfântu Gheorghe.

Pentru Cultură şi Multiculturalitate

Am participat la majoritatea evenimentelor culturale din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare ale Centrului de Cultură Arcuș, ale Muzeelor ”Carpaților Răsăriteni” și ”Național Secuiesc” dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „Studio M”. Am susţinut şi promovat în continuare supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron” şi de la „M Studio”.
Am participat şi ajutat la organizarea unor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală și de Tineret, printre care evenimentele de lansare şi de închidere, dar şi Shortcut 2012, Lansare Debate Corner, Game Nights, Pay it Forward, Noaptea Devoratorilor de Publicitate, ”La Drum cu Lectura” și alte programe în parteneriat cu Biblioteca Județeană, iar la final am primit o distincţie pentru implicarea și organizarea unor evenimente în cadrul acestui program cu și pentru tineri. 
Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Povestea din Ajun 2012, unde datorită unor echipe extraordinare de organizare, conduse de Emil Pantelimon, am avut parte de concerte absolut extraordinare și evenimente de mare importanță, printre care Ștefan Hrușcă, Felicia Filip și Cvintetul Anatoly, Mike Godoroja, Alexandra Ușurelu și Bobby Stoica, Răzvan Suma și Toma Popovici, Corurile de la Mikes, Miko, Liceul de Artă și Catedrala Ortodoxă, toate cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.
Am propus şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, fără bani de la bugetul local, împreună cu colegii din Asociaţia de Tineret ECOU a unui spectacol extraordinar şi gratuit cu Ion Caramitru, „Dor de Eminescu în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale a României, 1 dec. 2012.
Am făcut parte din nou din echipa de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe 2013, ca și responsabil de programele de limbă română, și s-au bucurat de mare succes atât cele două spectacole eveniment din cadrul Săptămânii Culturale, cu domnii Radu Beligan și Gheorghe Zamfir, dar și concertele formațiilor invitate: Voltaj, Smiley, Popas Band și cele două ansambluri folclorice din Basarabia și Bucovina.
Am organizat împreună cu colegii din Asociația ECOU o suită de manifestări culturale în 2013, care au început cu proiecția de gală în Sala Mare a Teatrului a filmului premiat cu Ursul de Argint la Berlin, ”Poziția Copilului” și au culminat cu seria intitulată Zilele ECOU și care au cuprins premiera filmului românesc ”Condamnat la Viață”, cu Gerard Depardieu, Debate Corner, Viitorii Lideri ai Comunității, spectacol de teatru și Bal la CNMV, dar mai ales cele 3 reprezentații fabuloase ale Teatrului Național de Operetă, aflat în premieră în Sfântu Gheorghe.
Am inițiat și produs în premieră pentru Sfântu Gheorghe un spectacol de teatru-forum, al cărui trainer a fost regizorul și actorul sighișorean Nelu Roman și intitulat ”Nu puteți voi urî cât putem noi iubi”, un spectacol care vorbește deschis despre problematica conviețuire româno-maghiară și care a depășit 10 reprezentații, atât în Sfântu Gheorghe, dar și în deplasare, Sighișoara, Pucioasa, București.
Am inițiat un Jurnal Online Pozitiv, mai ales din dorința de a echilibra avalanșa de știri negative culese și amplificate de către mass-media centrală din zona și orașul nostru.

Pentru Protecția Mediului

Am participat activ, ca și voluntar, la ambele activități de nivel național pentru protecția mediului din județul Covasna: ”Let’s do it Romania 2012” și ”Plantăm Fapte Bune 2013”, dar am și continuat una de nivel internațional, inițiată de mine acum șase ani la SFântu Gheorghe, ”Earth Hour”, în acest an mai bine d eo sută d eparticipanți au înălțat lampioane și au cântat la chitară și vocal muzică în limba română, dar și în maghiară, celebrând stingerea luminii în oraș, odată cu alte câteva mii d eorașe din întreaga lume.

Comisii speciale
Fac parte în continuare din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului

în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, ultimele 12 luni fiind momentul în care finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ, asfaltarea curții și reparațiile interioare fiind dovezi clare ale unei bune colaborări între conducerea instituției și Consiliul Local, ca principal finanțator.
Sunt membru în Comisiile delegate ale Consiliului Local pentru Multitrans și la Adăpostul pentru Câini, iar ambele instituţii au avansat evident în acest ultim an, dezvoltând noi tehnologii şi reuşind investiţii consistente pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor specifice.
Am făcut parte, ca și în anii trecuți, din Comisia de verificare a managementului la Teatrul Andrei Mureșanu și am constatat că domnul director Horațiu Mihaiu a obținut o notă dub 7, prin care nu i s-a mai permis continuarea mandatului, ulterior insistând asupra calendarului  li comisiei pentru concursul de ocupare a postului rămas vacant și participând activ la ședințe în interiorul sau în afara teatrului, pentru rezolvarea situației apărute.

Diverse
               
Am continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local sau ale Comisiilor şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: www.sfantugheorgheinfo.ro
Am participat la majoritatea evenimentelor din comunitatea noastră, prilejuite fie de sărbători oficiale, fie de evenimente locale, reprezentând Consiliul Local sau Primăria Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când mi s-a solicitat acest lucru, atât la școli, grădinițe, instituții aflate în subordinea Consiliului Local sauinstituții publice sau private.
Am luat cuvântul la Congresul PNL și am avut un discurs pro normalitate și bune relații între români și maghiari, ducând acest mesaj de bună înțelegere la București de câte ori am avut ocazia.
Sunt absolut convins că pornind cât mai multe proiecte de impulsionare a oraşului şi mai ales a generaţiei tinere şi active din oraş, vom reuşi să schimbăm în bine faţa acestei zone binecuvântate de Dumnezeu, demonstrând din plin că împreună suntem mai buni şi că putem avea un viitor bun pe aceste meleaguri, români și maghiari, deopotrivă.
Aşa să ne-ajute Dumnezeu!
25.06.2013

Comentarii