22 martie 2013

Mulțumesc pentru media care a preluat sursa de știri AGERPRES, singura care a preluat conținutul mesajului meu și nu dezinformările altora...


HOTNEWS: O pozitie rationala in chestiunea bentitei tricolore purtate de o eleva din Covasna: Un lider local al PNL imputa dascalilor si parintilor starea tensionata de la Liceul 'Korosi Csoma Sandor'

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 22 martie 2013, 12:11 Actualitate | Politic

 Presedintele PNL Sfantu Gheorghe, Madalin Guruianu, imputa dascalilor de la Liceul ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna faptul ca nu au gestionat corespunzator situatia creata de elevii romani care au venit la scoala cu banderole tricolore pe data de 15 martie, cand s-a serbat Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, precum si in urmatoarele zile.

Intr-un comunicat de presa remis, miercuri, Agerpres, si intitulat ''Intre virus si vaccin sau despre relatiile romano-maghiare'', Madalin Guruianu sustine ca lucrurile ''au fost lasate sa scape de sub control'' fie din cauza ''incompetentei crase'' a profesorilor, directorului si organelor statului care puteau interveni, fie ''din rea intentie, pentru a se arata din nou ce zona cu probleme e in Covasna si Harghita''.

''Sincer, parerea mea este ca e o combinatie intre cele doua si cred ca vinovatii ar trebui sa plateasca. Imi pare inadmisibil sa nu realizezi tu, ca parinte, ca profesor, ca si coleg, faptul ca de sarbatoarea celuilalt, in loc sa incerci sa arati empatie, buna crestere si bun simt si sa-i urezi 'la multi ani, prietene', tu sa faci lucruri necuvenite. Si numesc lucruri necuvenite atat purtarea banderolei negre de catre unii maghiari de 1 decembrie, dar si purtarea fix a tricolorului romanesc de 15 martie. Cum sa nu intelegi ca nu aceasta este atitudine potrivita?'', spune Madalin Guruianu.

Acesta e de parere ca toti cei care se fac ''vinovati'' de incitare la ura interetnica trebuie ''pedepsiti exemplar'', mentionand ca a avut aceeasi pozitie si in alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ''spanzurarii'' unei papusi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, in cazul distrugerii tricolorului romanesc din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, al marsului Noii Drepte la Sfantu Gheorghe sau al profanarii unui monument maghiar de catre doi tineri romani teribilisti.

Acesta a reprosat ziaristilor si politicienilor ca transforma in senzational si trateaza pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, ca aleg sa fie ''virusi'' in loc de ''vaccin'' in astfel de situatii.

''Purtatorii de mesaje ar trebui sa stie ca nu au de ales, sunt fie virusi, fie vaccinuri in astfel de situatii. Pot amplifica 'rana', in asa fel incat aceasta sa invadeze cat mai mult din corpul comunitatii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izoland problema existenta si tratand eficient 'boala'(...) Impreuna cu multi oameni din jur, romani si maghiari deopotriva, voi continua sa imi doresc sa actionez ca si vaccin'', mentioneaza Madalin Guruianu.

Liderul PNL Sfantu Gheorghe mentioneaza ca locuieste de 13 ani in oras, nu vorbeste, dar intelege limba maghiara si nu a avut nicio problema in a se adapta si a se descurca in acest oras. Guruianu mai spune ca anul trecut a fost ales consilier local la Sfantu Gheorghe cu 2.500 de voturi in urma unei campanii in care a lansat mesaje de normalitate, obtinand astfel un scor incomparabil mai bun decat contracandidatii sai cu mesaje nationaliste de la PRM, PC sau UNPR.

Guruianu dezaproba, totodata, faptul ca anumiti oameni ''complet nereprezentativi'' din Sfantu Gheorghe sau de prin alte parti ale tarii sau ale lumii se erijeaza in ''aparatori ai cauzei romanilor din Covasna si Harghita''.

Reactia liderului PNL a venit dupa ce miercuri, in Consiliul profesoral al Liceului ''Korosi Csoma Sandor'' din Covasna, un liceu mixt cu predare in limbile romana si maghiara, s-a pus in discutie sanctionarea elevilor din clasa a IX-a care au purtat la scoala bentite in culorile drapelului national, gest perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari. Una dintre eleve a carei poza a fost postata pe Facebook afirma ca a primit amenintari cu moartea, iar Politia a demarat cercetarile pentru identificarea persoanei in cauza.

Mesagerul de Covasna: PNL impută dascălilor starea tensionată de la Liceul „Korosi Csoma Sandor”

ADAUGAT: MARTIE - 21 - 2013

Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, impută dascălilor de la Liceul ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna faptul că nu au gestionat corespunzător situaţia creată de elevii români care au venit la şcoală cu bande­role tricolore pe data de 15 martie, când s-a serbat Ziua Naţională a Maghiarilor de Pretutindeni, precum şi în următoarele zile.

Într-un comunicat de presă remis ieriAGERPRES, intitulat ”Între virus şi vaccin sau despre relaţiile româno-maghiare”, Mădălin Guruianu susţine că lucrurile ”au fost lăsate să scape de sub control” fie din cauza ”incompetenţei crase” a profesorilor, directorului şi organelor statului care puteau interveni, fie ”din rea intenţie, pentru a se arăta din nou ce zonă cu probleme e în Covasna şi Harghita”.
”Sincer, părerea mea este că e o combinaţie între cele două şi cred că vinovaţii ar trebui să plătească. Îmi pare inadmisibil să nu realizezi tu, ca părinte, ca profesor, ca şi coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt, în loc să încerci să arăţi empatie, bună creştere şi bun simţ şi să-i urezi ‘la mulţi ani, prietene’, tu să faci lucruri necuvenite. Şi numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 decembrie, dar şi purtarea fix a tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înţelegi că nu aceasta este atitudine potrivită?”, spune Mădălin Guruianu.
Acesta e de părere că toţi cei care se fac ”vinovaţi” de incitare la ură interetnică trebuie ”pedepsiţi exemplar”, menţionând că a avut aceeaşi poziţie şi în alte cazuri anterioare, cum ar fi cel al ”spânzurării” unei păpuşi cu chipul lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc, în cazul distrugerii tricolorului românesc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, al marşului Noii Drepte la Sfântu Gheorghe sau al profanării unui monument maghiar de către doi tineri români teribilişti.
Acesta a reproşat ziariştilor şi politicienilor că transformă în senzaţional şi tratează pripit incidente izolate, cum a fost cel de la liceul din Covasna, că aleg să fie ”viruşi” în loc de ”vaccin” în astfel de situaţii.
”Purtătorii de mesaje ar trebui să ştie că nu au de ales, sunt fie viruşi, fie vaccinuri în astfel de situaţii. Pot amplifica ‘rana’, în aşa fel încât aceasta să invadeze cât mai mult din corpul comu­nităţii sau pot fi balsam, alinare, vaccin, izolând problema exis­tentă şi tratând eficient ‘boala’(…) Împreună cu mulţi oameni din jur, români şi maghiari deopotrivă, voi continua să îmi do­resc să acţionez ca şi vaccin”, menţionează Mădălin Guruianu.
Liderul PNL Sfântu Gheorghe menţionează că locuieşte de 13 ani în oraş, nu vorbeşte, dar înţelege limba maghiară şi nu a avut nicio problemă în a se adapta şi a se descurca în acest oraş. Guruianu mai spune că anul trecut a fost ales consilier local la Sfântu Gheorghe cu 2.500 de voturi în urma unei campanii în care a lansat mesaje de normalitate, obţinând astfel un scor incomparabil mai bun decât contracandidaţii săi cu mesaje naţionaliste de la PRM, PC sau UNPR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

21 martie 2013

că tot vorbeam despre manipulări...

Prietenilor, dar și detractorilor mei le cer să citească totuși textul meu integral, publicat și mai jos, înainte de a comenta răstălmăcire manipulatoare despre care fix în acest text vorbeam... haideți să judecăm oameni după fapte și urmări.. .conștiința mea este liniștită și mesajul meu mi l-am dorit ca unul pașnic, care să calmeze, nu să inflameze stupid o situație în care vinovații trebuie rapid și exemplar pedepsiți... chiar cred că nu a fost chiar un gest la locul lui în Covasna, mai ales de când am aflat că a fost chiar în contrapartidă la purtarea eronată a unor tineri maghiari de 1 dec. fix în același liceu... la asta m-am referit, DAR NU CRED CĂ FATA, MINORĂ, ESTE VINOVATĂ DE CEVA... nu cred că asta a reieșit din postarea mea care făcea apel la calm, liniște și pedepsirea adevăraților vinovați, în primul rând persoanele mature și responsabile din jurul ei, începând evident cu un director incapabil să gestioneze asemenea situații... poate că exprimarea a fost nefericită, dar în fond cred același lucru, că trebuie să fim "vaccinuri" și să luptăm cu "virușii"... voi continua să acționez ca un vaccin și îmi vor displăcea profund cei care vor să "viruseze" realitatea...
Speranța mea este în "anticorpii" comunității, oamenii obișnuiți, români și maghiari deopotrivă, care sunt convins că vor decela binele de rău, așa cum au făcut adesea, în ciuda manipulărilor constante la care sunt supuși... Gânduri faine, oameni buni!

20 martie 2013

Între virus și vaccin sau despre relațiile româno/maghiare. Din nou.


Locuiesc de 13 ani în Sfântu Gheorghe. Înțeleg destul de bine, dar nu vorbesc limba maghiară. Nu am avut nici o problemă în a mă adapta și descurca în acest oraș, care am simțit că m-a adoptat, mai ales în ultimii ani, fără rezerve. Am fost ales consilier local independent în 2008 cu 1600 de voturi. Majoritatea români, dar și maghiari, fără îndoială. Anul trecut, la locale, am obținut 2500 de voturi în cursa pentru primăria municipiului. Cu susținerea USL, între timp făcând pasul înspre liberali. Cu mesaje pline de normalitate, cu un candidat maghiar propus pe loc eligibil și ajuns consilier județean, am obținut un scor electoral foarte bun, dublat în toamnă de o campanie pentru un tânăr candidat liberal care a adunat aproape 4000 de voturi și, în urma redistribuției naționale, PNL a obținut în toamnă un post de senator, în premieră pentru județul Covasna.

Am făcut această poate prea lungă introducere nu ca să ne lăudăm cu rezultatele, ci ca să aveți o imagine clară asupra realității din zonă. Concurenții noștri, cu mesaje vădit naționaliste, și numesc aici candidații PRM, PC sau UNPR, nu au obținut decât în jur de câteva sute de voturi și nici un loc de reprezentare, nici în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, nici în cel județean Covasna. Toată această realitate pură a contat se pare mult prea puțin pentru media națională, în căutare de vești anormale și senzaționalism ieftin. Altfel nu-mi pot explica apetența față de oameni complet nereprezentativi din Sfântu Gheorghe sau, mai grav, de prin alte părți ale țării sau ale lumii, care se erijează în apărătorii cauzei românilor din Covasna și Harghita. Cum Dumnezeu e posibil să ai oameni reprezentativi, legitimați prin mii de voturi de comunitatea locală și tu să nu-i bagi deloc în seamă?
Personal, nu m-am ascuns niciodată de declarații pe subiectele importante din zonă, iar începutul de an a adus, mai mult decât oricând, o apetență a mediei naționale asupra zonei. Nu obiectiv, nu urmărind pașii spre normalitate, nu apreciind faptele bune care se întâmplă și aș putea să vă enumăr zeci în câteva minute, dar cine are urechi deschise pentru normalitate? Nu. Pentru dânșii senzaționalismul și veștile rele au dat tonul și par a fi definitorii pentru zona noastră. Cât de păcat că nu încearcă să fie obiectivi și să evite manipulările și dezinformările grosolane, unele dovedite deja cu vârf și îndesat.
Ei bine, acum îmi spun punctul de vedere și despre cazul fetiței din Covasna, amenințată pentru că a purtat tricolorul românesc în ziua de 15 martie. Aceeași părere pe care am exprimat-o și în cazul “spânzurării lui Avram Iancu”, distrugerii tricolorului din centrul municipiului, dar și asupra marșului Noii Drepte la Sfântu Gheorghe sau profanării unui monument maghiar de către doi tineri teribiliști. Este o părere simplă și de la care nu voi dezice absolut deloc. PEDEPSIȚI-I EXEMPLAR PE VINOVAȚI! Nu generalizați pripit și nu transformați incidente izolate în cazuri de presă! Nu vorbiți nici în română și nici în maghiară despre „românii cei răi” sau „maghiarii cei răi”! Arătați toleranță zero față de toate aceste acțiuni ilegale și nelalocul lor și arătați-vă eficienți și operativi! Mă refer în primul rând la organele statului, dar și la politicieni.
La purtătorii de mesaje care ar trebui să știe că nu au de ales, sunt fie viruși, fie vaccinuri în astfel de situații. Pot amplifica „rana”, în așa fel încât aceasta să invadeze cât mai mult din corpul comunității sau pot fi balsam, alinare, vaccin, îzolând problema existentă și tratând eficient „boala”. Nu am putut niciodată să acționez decât în sensul de vaccin și empatia exersată adesea în cadrul dezbaterilor academice m-a făcut să mă întreb aproape de fiecare dată ce va simți cel de lângă mine, aproapele meu, fie el maghiar sau român. Am considerat și consider că este singura soluție viabilă în această conviețuire, problematică de-a lungul secolelor, dar care ne poate oferi o șansă fabuloasă, nouă, celor care putem schimba paradigma zonei. Nouă, celor care mai credem în normalitate și tratăm alteritatea ca pe un avantaj, nu ca pe o problemă. Nouă, celor care știm că omul nu se judecă după aparențe, după limbă sau după neam, ci după caracter.
Din toate motivele expuse anterior nu pot decât să consider că acțiunea a fost lăsată să scape de sub control la liceul din Covasna din doar două motive: ori este incompetență crasă, din partea profesorilor, directorului, organelor statului care puteau interveni, ori este rea intenție în a arăta din nou ce zonă cu probleme e în Covasna și Harghita. Sincer, părerea mea este că e o combinație între cele două și cred că vinovații ar trebui să plătească. Rapid. Scurt și extrem de eficient. Îmi pare inadmisibil să nu realizezi, tu ca părinte, ca profesor, ca și coleg, faptul că de sărbătoarea celuilalt în loc să încerci să arăți empatie, bună creștere și bun simț și să-i urezi „la mulți ani, prietene”, tu să faci lucruri necuvenite. Și numesc lucruri necuvenite atât purtarea banderolei negre de către unii maghiari de 1 decembrie, dar și purtarea fix a tricolorului românesc de 15 martie. Cum să nu înțelegi că nu aceasta este atitudine potrivită? Cum să nu pedepsești rapid și exemplar pe cel sau cei care au amenințat-o pe fetița respectivă? Cum să nu înțelegi că spiritul vremii nu este în a ne arăta puterea, cât buna creștere, bunul simț și îngăduința unul față de celălalt? Cum să nu realizezi că relația dintre români și maghiari este mai mult decât într-o familie – te poți certa, dar trebuie să continui să trăiești împreună, pentru că divorțul nu este o soluție viabilă în aceste vremuri. Chiar credeți că ne putem anihila sau goni unii pe alții? În afară de câțiva dezaxați, și de o parte și de cealaltă, chiar credeți sincer că aici nu vom putea continua să trăim împreună, normal?
Împreună cu mulți oameni din jur, români și maghiari deopotrivă, voi continua să îmi doresc să acționez ca vaccin. Conștiința ta ce-ți spune, om bun, ești vaccin sau virus?  

Mădălin Guruianu
Consilier Local C.L. Sfântu Gheorghe
20 martie 2013

18 martie 2013

La mulți ani, maghiari!Al 13-lea an de când sunt prezent la sărbătoarea Zilei Maghiarilor, 15 martie, la Sfântu Gheorghe.
De-a lungul acestor ani am transmis fie mesaje private, fie publice către prieteni și cunoscuți maghiari, fie am depus coroane, în amintirea eroilor pașoptiști, statuile lui Gabor Aron și Nicolae Bălcescu din cartierul Ciucului fiind locul nostru predilect de aducere a omagiilor cu această ocazie.
Mesajul de anul acesta a avut de la distanță cel mai mare impact în mediul virtual, dar nu numai, devenind viral în decurs de câteva ore. Un mesaj plin de normalitate, transmiterea unei simple urări de "la mulți ani" pe care o adresez cunoscuților și prietenilor maghiari de 13 ani, de când trăiesc în această zonă binecuvântată, cu maghiari și români deopotrivă.
Mulțumesc tuturor celor câteva sute de oameni care mi-au transmis mesaje de simpatie și susținere, celor peste 600 de oameni care au împărtășit mesajul pe paginile lor și celor peste 1500 de oameni care au apreciat cea mai populară postare a mea de când am cont de facebook (!). https://www.facebook.com/photo.php?fbid=520392941346765&set=a.277627105623351.83183.100001281904659&type=1&theater
Dar, mai mult decât lor, le mulțumesc oamenilor din Sfântu Gheorghe, maghiari și români, de la care am avut mult și am în continuu de învățat în ceea ce înseamnă relațiile de prietenie care transgresează etniile și limbile materne, situațiile în care vorba bună, înțelegerea și mai ales empatia, punerea în locul celuilalt, face ca întreaga ta perspectivă a vieții să se schimbe. Și să devină clar că privirea în spate duce la transformarea în oameni deformați, contorsionați și în gânduri și în fapte. Când este atât de simplu să privim înainte! Spre un viitor comun, care ne aparține tuturor, români și maghiari deopotrivă, respectându-ne reciproc valorile și gândindu-ne, profund creștinește, la cel de lângă noi, la aproapele nostru. Așa să ne ajute Dumnezeu!