RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2013

RAPORT DE ACTIVITATE 2013


MĂDĂLIN DORU GURUIANU (0753.431.421, facebook/madalinguruianu,  www.guruianu.blogspot.com)
Consilier local în Sfântu Gheorghe, Membru în Comisia de Tineret și Sport și în Comisia Juridică
 
RAPORT DE ACTIVITATE 2013

I. PREZENŢE

1. Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe.
11 şedinţe ordinare.                  Prezent la 11 (100%)
13 şedinţe extraordinare.          Prezent la 12 (92%)

2. Comisia de Tineret şi Sport
18 şedinţe.        Prezent la 16 şedinţe de Comisie (89%)

3. Comisia Juridică
21 şedinţe.        Prezent la 21 şedinţe de Comisie (100%)


II. ACTIVITATE

2013 a fost un an dificil și delicat, față de mandatul anterior, majoritatea solidă, 2/3 din Consiliul Local deținută de către UDMR făcând ca inițiativele și chiar propunerile altor grupuri să treacă mult mai greu.
Am participat la majoritatea ședințelor de plen sau de comisii,  încercând să analizăm, împreună cu colegii consilieri, indiferent de culoarea politică, proiectele prezentate spre avizare, majoritatea dintre proiecte primind avizul favorabil, dar beneficiind şi de observaţiile de formă sau fond, atunci când a fost cazul să fie completate prin amendamente.
Cea mai importantă reușită a anului trecut a stat sub semnul clarificării și accentuării ideii de ”autonomie culturală” pentru românii din Sfântu Gheorghe, din ce în ce mai mult, cei 4 consilieri români având putere de decizie în problemele care țin de comunitatea românească.

Proiecte proprii

Am propus şi promovat încă de la începutul celui de-al doilea mandat un proiect de hotărâre pentru introducerea unui sistem de recompensare a profesorilor excelenți și implicați din Sfântu Gheorghe și după mai multe runde de discuții în comisii și în plen, proiectul a prevăzut sume de bani pentru Asociațiile Pedagogilor din Sfântu Gheorghe, care au început să ofere premii pentru profesorii deosebiți din oraș.

Am susţinut şi participat la multe evenimente organizate cu ocazia Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe 2013 și mă bucur că a fost continuat programul Burse Sportive Sfântu Gheorghe pentru sportivi, antrenori și juniori, iniţiat de mine în urmă cu 4 ani, 33 de persoane fiind recompensate în cadrul unei Gale a Sportului din Sfântu Gheorghe 2013.

Am continuat promovarea pogramului special de recompensare a excelenţei la nivelul liceenilor, intitulat “Bursele Sfântu Gheorghe”, un program prin care și în 2013, 6 tineri au primit câte 3000 de lei din bugetul oraşului.

A fost menținută și în anul 2013 linia de finanțare separată de către Consiliul Local, ”pentru multiculturalitate și interculturalitate” în valoare de 20.000 lei și sperăm ca din 2014 aceasta să crească.

Toate cele trei programe iniţiate de mine, atât “Bursele Sfântu Gheorghe”, cât şi “Bursele pentru sportivi”, dar şi cel “pentru multiculturalitate şi interculturalitate”, sper că vor avea efect pe termen lung şi mai ales că simbolizează deja recunoaşterea, aprecierea şi încurajarea constantă a tinerei generaţii din comunitate, în toate direcţiile pozitive şi pe toate planurile ei de acţiune, mai ales pornind de la idea că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI BUNI!

Pentru Tineret și Sport

Am analizat propunerile şi am acordat împreună cu colegii din Comisia de Tineret şi Sport finanţări pentru proiectele din 2013, conform programului-cadru de susţinere a sportului, intitulat “Sfântu Gheorghe sprijină sportul!” şi prin care s-au pus bazele unei finanţări consistente pentru sportul din municipiu, atât cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu precădere echipele de primă ligă, cea de baschet feminin şi cea de futsal, dar şi cele de fotbal, ping-pong, baschet masculin, handbal etc. atât la seniori, dar şi la juniori, cu precădere prin susţinerea secţiilor Clubului Sportiv Şcolar.

La sfârșitul anului am lucrat, împreună cu colegii din Comisie la un nou regulament de acordare a finanțărilor pentru organizațiile de tineret, având runde de întâlniri cu peste 30 de ONG-uri, dar și cu alți factori interesați asupra fenomenului.

Am coordonat și în acest an activitățile de la ”Cortul de Tineret 2013”, împreună cu partenerii de la HARIT reușind să creăm un pol de atracție pentru mii de tineri din oraș, programele diverse și atractive, concertele de seară, dar și consursurile reușind să atragă atenția și să se impună în multitudinea de programe de ”Zilele Sfântu Gheorghe”: în premieră ”Saint George Got Talent”, dar și continuarea ”Bibliotecii Vii” sau a concursului ”Treasure Hunt”, inițierea competiției ”Capitala Studenților – București vs. Cluj”, concertele ”Youvennis” din Întosura Buzăului, ”Impera” din Târgu Mureș și ”Dor Bucovinean” din Cernăuți etc.

Mi-am păstrat obiceiurile și am avut și în acest prim an de mandat multiple întâlniri cu tinerii din Sfântu Gheorghe în cadre informale – Proiectul Shortcut, student contest / Clubul de Tineret din C.N.M.V. / Zilele Elevilor / excursii şi tabere de tineret / evenimente culturale, artistice sau sportive - pentru “a lua pulsul” mişcărilor de tineret din municipiu, pentru a le sprijini iniţiativele şi pentru a le afla părerea despre subiectele puse în discuţie în cadrul Consiliului Local.

Am coordonat, participat şi susţinut mai multe evenimente publice cu și pentru tineri, printre care Debate Corner, Shortcut 2013, Festivalul de Colinde „Povestea din Ajun”,  Festivalul Internațional ”Zamfir”,”Zilele ECOU”, ”Viitorii Lideri ai Comunității / Alumni CNMV” etc.

Am continuat să conduc Clubul de Dezbateri Academice din Sfântu Gheorghe, având întâlniri în fiecare joi la CNMV, mergând la turnee naționale cu echipe și făcând chiar parte din echipa de organizare la Cluj și fiind director de turneu la România Dezbate Brașov 2013, dar mai ales organizând pentru al treilea an consecutiv cel mai mare turneu din țară de dezbateri academice, Saint George City of Debate VIII și participând cu elevi sau studenţi la mai multe competiţii locale şi naţionale (București, Brașov, Alba Iulia, Iași, Ploiești) cu rezultate notabile adesea, cel mai important fiind o nouă nominalizare la Gala Societății Civile 2013, pentru Saint George City of Debate și Debate Corner. În plus, am inițiat în premieră în România un Masterclass la Pădureni, unde 5 dintre cei mai buni debateri ai țării au ținut cursuri pentru aproximativ 50 de elevi și profesori doritori să aprofundeze lumea dezbaterilor academice de performanță.

Am propus și susținut pentru premiere unul dintre voluntarii anului 2013 la Gala Centrului de Voluntariat HITI, în persoana domnișoarei Adina Moisii, una dintre liderele incontestabile ale generației sale. 
Am susţinut şi participat la multe programe sportive sau d evoluntariat în Sfântu Gheorghe, printre care marşuri pe biciclete în cadrul proiectului „Bike Walk Sepsi”, activităţile Clubului de Şah „Cavalerul”, mai ales activitatea demonstrativă din sala Consiliului Local, „Împreună prin sportul minţii”, activitățile inițiate de Asociațiile ”ECOU” și ”Alutus”ş.a.

Împreună cu colegii de la Cabinetul Senatorului Marius Obreja, am inițiat și realizat seria de deplasări la București a copiilor români și maghiari din județ, intitulată ”Copiii Covasnei vizitează Capitala”, în cadrul căreia peste 250 de tineri au trecut pragul Palatului Parlamentului, dar și al mai multor muzee din zonă și chiar din apropiere, Târgoviște.

Am continuat și în 2013 comemorarea sportivului Marian Cozma, un adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.

Am coordonat echipa de 5 tineri care au efectuat volunatriat în Estonia timp de o lună în vara anului trecut, un program dezvoltat în parteneriat cu prietenii și colegii de la Centrul de Voluntariat HITI din Sfântu Gheorghe.

Am inițiat și pus în practică, alături de colegii din Asociația ECOU a programului de Tabere Multiculturale de la Șugaș Băi, în care câteva zeci de copii de la Hăghig și din Sfântu Gheorghe, români, romi și maghiari au fost beneficiari.

Am fost parteneri în organizare cu prietenii de la Covalpin, aducând pentru întâia dată în județul nostru un concurs național de alergare montană, la Șugaș Băi, participând activ atât la nivel logistic, dar și de voluntari.

Am participat în echipa Asociației de Tineret ECOU la primul campionat de fotbal între ONG-urile din Sfântu Gheorghe, reușind chiar să ne calificăm în semifinalele competiției care se va desfășura în luna aceasta.

Am ajutat constant la promovarea bazelor sportive și de agrement din oraș, contribuind, după posibilități, cu votul meu sau prin alte mijloace la buna desfășurare a activităților sportive și de tineret în Sfântu Gheorghe.

Am susținut public, dar și prin inițiative către parlamentarii liberali câteva modificări în ceea ce privește Constituția, în perioada Comisiei de revizuire, dar mai ales am insistat asupra acordării dreptului de vot pentru reprezentantul Consiliului Elevilor în Consiliile de Administrație.

Pentru Cultură şi Multiculturalitate

Am participat la majoritatea evenimentelor culturale din oraş, indiferent de limba în care au fost interpretate şi, în deplină cunoştinţă de cauză, am sprijinit iniţiativele particulare sau comunitare ale Centrului de Cultură Arcuș, ale Muzeelor ”Carpaților Răsăriteni” și ”Național Secuiesc” dar şi ale celor trei teatre din oraş, “Andrei Mureşanu”, “Tamási Áron” şi „Studio M”, toate beneficiind de rectificări pozitive de buget, primul chiar mult mai consistente decât în anii trecuți, mai ales odată cu deschiderea activității în noua sală de la fostul cinema Arta.. Am susţinut şi promovat în continuare supratitrarea în limba română a spectacolelor în limba maghiară de la Teatrul “Tamási Áron” şi de la „M Studio”, cu o mențiune aparte pentru superproducția ”Akarki/Oricine”, în regia lui Radu Afrim, un  spectacol la care am ajutat direct la producția sa. Deasemenea, am colaborat cu conducerea Teatrului Andrei Mureșanu la organizarea la Sfântu Gheorghe a primei Întâlniri a Tinerilor Teatrologi din România.

Am participat şi ajutat la organizarea unor evenimente din cadrul suitei de acţiuni aşezate sub egida „Sfântu Gheorghe, Capitala Culturală a Ținutului Secuiesc”, printre care Concertul Madrigal, Shortcut 2013, Debate Corner, Game Nights, ”La Drum cu Lectura” și alte programe în parteneriat cu Biblioteca Județeană.

Am participat şi sprijinit toate manifestările organizate cu ocazia “Festivalului de Colinde Povestea din Ajun 2013, unde datorită unor echipe extraordinare de organizare, conduse de Emil Pantelimon, am avut parte de concerte absolut extraordinare și evenimente de mare importanță, printre care Corul Național Madrigal, Mircea Vintilă, Corurile de la Mikes, Miko, Liceul de Artă, Mihai Viteazul și Catedrala Ortodoxă, plus 8 concerte în scoli și 1800 de tineri colindați, iar Moș Crăciun a dus copiilor din Sfântu Gheorghe, Ozun, Hăghig, Iarăș, Olteni și Zagon 4500 de jucării și 1800 cărți de colorat, plus cei 60 de tineri români și maghiari care au colindat în autobuzele din Sfântu Gheorghe, toate cu ocazia celebrării Sărbătorii Naşterii Domnului.

Am propus şi realizat, fără bani de la bugetul local, împreună cu colegii din Asociaţia de Tineret ECOU a unui spectacol extraordinar cu Tania Popa, „Fata din curcubeu”, în cadrul manifestărilor prilejuite de organizarea Zilei Naţionale a României, 1 dec. 2013.

Am făcut parte din nou din echipa de organizare a Zilei Naționale a României 2013, evenimentul pe care l-am coprodus cu ajutorul colegilor din ECOU fiind aducerea unui spectacol extraordinar de romanțe al Teatrului Național de Operetă ”Ion Dacian” din București.

Am făcut parte din nou din echipa de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe 2013, ca și responsabil de programele de limbă română, și s-au bucurat de mare succes atât cele două spectacole eveniment din cadrul Săptămânii Culturale, cu domnii Radu Beligan și Gheorghe Zamfir, dar și concertele formațiilor invitate: Voltaj, Smiley, Popas Band și cele două ansambluri folclorice din Basarabia și Bucovina.

Am organizat împreună cu colegii din Asociația ECOU o suită de manifestări culturale în 2013, care au început cu proiecția de gală în Sala Mare a Teatrului a filmului premiat cu Ursul de Argint la Berlin, ”Poziția Copilului” și au culminat cu seria intitulată Zilele ECOU și care au cuprins premiera filmului românesc ”Condamnat la Viață”, cu Gerard Depardieu, Debate Corner, Viitorii Lideri ai Comunității, spectacol de teatru și Bal la CNMV, dar mai ales cele 3 reprezentații fabuloase ale Teatrului Național de Operetă, aflat în premieră în Sfântu Gheorghe.

Am inițiat și produs în premieră pentru Sfântu Gheorghe un spectacol de teatru-forum, al cărui trainer a fost regizorul și actorul sighișorean Nelu Roman și intitulat ”Nu puteți voi urî cât putem noi iubi”, un spectacol care vorbește deschis despre problematica conviețuire româno-maghiară și care a avut peste 10 reprezentații, atât în Sfântu Gheorghe, dar și în deplasare, Sighișoara, Pucioasa, București, sute de oameni luând parte la eveniment.

Am inițiat și organizat, în premieră, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, tot în premieră, o tabără Multiculturală Națională, la Pădureni, în luna august, unde reprezentanți a opt etnii din România au fost prezente vreme de o săptămână și au participat la programe diverse prin care s-a amplificat cunoașterea reciprocă și deschiderea la minte, accentul fiind bineînțeles pus pe relațiile româno-maghiare, dar nu numai.
Împreună cu colegii din ECOU, am avut ocazia să avem invitați de onoare în persoanele tinerilor membri ai echipei de organizare a Festivalului George Enescu 2013, care au petrecut un weekend la Pădureni, dar și vizitând obiective importante din județ: Centrul de Cultură Arcuș, Stațiunea Șugaș Băi, Muzee etc.

Am inițiat un Jurnal Online Pozitiv pe facebook, mai ales din dorința de a echilibra avalanșa de știri negative culese și amplificate de către mass-media centrală din zona și orașul nostru.

Pentru Protecția Mediului

Am participat activ, ca și voluntar, la ambele activități de nivel național pentru protecția mediului din județul Covasna: ”Let’s do it Romania 2012” și ”Plantăm Fapte Bune 2013”, dar am și continuat una de nivel internațional, inițiată de mine acum șase ani la SFântu Gheorghe, ”Earth Hour”, în acest an mai bine de o sută de participanți au înălțat lampioane și au cântat la chitară și vocal muzică în limba română, dar și în maghiară, celebrând stingerea luminii în oraș, odată cu alte câteva mii de orașe din întreaga lume. Deasemenea am participat la Sfântu Gheorghe și chiar la București la marșuri și demonstrații împotriva legii cu dedicație pentru RMGC la Roșia Montana, luând poziție publică în mod repetat în acest sens.

Comisii speciale

Fac parte în continuare din Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, unde am participat la majoritatea şedinţelor care au avut loc şi de unde am preluat informaţiile necesare pentru a suţine cu succes cauzele ridicate de elevii, cadrele didactice şi direcţiunea Colegiului în faţa Consiliului Local şi a Primăriei Sfântu Gheorghe, ultimele 12 luni fiind momentul în care finanţările au fost mai consistente pentru unitatea de învăţământ, asfaltarea curții și reparațiile interioare fiind dovezi clare ale unei bune colaborări între conducerea instituției și Consiliul Local, ca principal finanțator.

Sunt membru în Comisiile delegate ale Consiliului Local pentru Multitrans și la Adăpostul pentru Câini, iar ambele instituţii au avansat evident în acest ultim an, dezvoltând noi tehnologii şi reuşind investiţii consistente pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor specifice.

Am făcut parte, ca și în anii trecuți, din Comisia de verificare a managementului la Teatrul Andrei Mureșanu și am constatat că domnul director Horațiu Mihaiu a obținut o notă dub 7, prin care nu i s-a mai permis continuarea mandatului, ulterior insistând asupra calendarului  li comisiei pentru concursul de ocupare a postului rămas vacant și participând activ la ședințe în interiorul sau în afara teatrului, pentru rezolvarea situației apărute.

Diverse

Am continuat amplificarea procesului de transparenţă şi desecretizare a actului decizional, informând constant şi extrem de rapid mass-media locală despre noutăţile apărute în cadrul şedinţelor Consiliului Local sau ale Comisiilor şi ajutând departamentul de imagine de câte ori am fost solicitat pentru diverse proiecte, mai ales cele legate de îmbunătăţirea portalului de informaţii al oraşului: www.sfantugheorgheinfo.ro

Am participat la majoritatea evenimentelor din comunitatea noastră, prilejuite fie de sărbători oficiale – Ziua Națională, Ziua Armatei, Ziua Eliberării Orașului ș.a., fie de evenimente locale – Parada Cârnaților, Chocofest ș.a, reprezentând Consiliul Local sau Primăria Sfântu Gheorghe, de fiecare dată când mi s-a solicitat acest lucru, atât la școli, grădinițe, instituții aflate în subordinea Consiliului Local sauinstituții publice sau private.

Am luat cuvântul la Congresul PNL și am avut un discurs pro normalitate și bune relații între români și maghiari, ducând acest mesaj de bună înțelegere la București de câte ori am avut ocazia.

Cu speranța puternică în tânăra generație și cu gânduri pozitive și îndreptate mai mult spre un viitor comun pentru întreaga comunitate și nu înspre un trecut care ne poate adesea dezbina, închei mărturisindu-vă un atașament puternic față de această zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu români și maghiari deopotrivă, cu siguranță unul dintre cele mai faine locuri din țară și din lume și evident, numai datorită implicării tuturor ea poate să se dezvolte în continuare armonios și pe gustul tuturtor oamenilor din comunitate.                                                                 

13.01.2014

Comentarii